fallback

Преглед на печата за 20 октомври

08:24 | 20.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Кабинетът затяга още режима върху даренията в. Сега

Гражданите и фирмите, които даряват на болници, социални домове, сдружения на хора с увреждания, наркокомуни и др., вече няма да ползват данъчно облекчение. За фирмите отпада и отстъпката при дарения за социално слаби, за пострадали при кризи, а също и при отпускане на стипендии за ученици и студенти. Това предвиждат предложените от Министерството на финансите промени в данъчните закони за 2009 г.

Данъчната отстъпка позволява на гражданите да намалят с направените дарения до 5% годишната данъчна основа на доходите си. Занапред облекчението се запазва само ако получатели на помощта са Червеният кръст, УНИЦЕФ, детски градини, училища, университети, вероизповедания и културни институти, регистрирани в България или в друга страна от ЕС. Фирмите пък ще могат да намаляват за данъчни цели счетоводната си печалба с до 10%, ако даряват такива организации, а също и когато правят благотворителност директно на хора с увреждания и деца без родители или с увреждания. Запазва се и отстъпката от 15%, когато граждани правят дарение за културата, и от 50%, ако дарят фонда за лечение на деца към здравното министерство.

Летище София се предаде пред такситата имитатори в. Дневник

Летище София се оказва безсилно да се пребори с множеството таксита, които имитират известни компании и надуват сметките на пътниците. Това призна изпълнителният директор на летището Пламен Станчев. Тарифите на имитаторите, които предлагат услугите си пред терминала, се движат между 1.50 и 7 лв. на километър. Летището избра "Окей супертранс" за обслужваща компания, но стоянката за автомобилите й е вдясно от входа на терминала. През миналата седмица Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби "СК - ОК автотранс" със 150 хил. лв. за имитация.

Въведохме забрана за спиране пред терминала, но не можем да забраним на тези таксита да обикалят около него. Полицията и автомобилната администрация също не могат да направят нищо, коментира Станчев. От автомобилната администрация обясниха, че такситата работят с обявени тарифи и имат лицензи. Тя обмисля да въведе тавани за цените за престой и за километър, но за това трябва да бъде променен Закона за автомобилните превози.

Чужденец влезе в комисия за магистрала "Тракия" в. Сега

За първи път у нас в избора на пътен строител ще участва чужденец. Немецът Клаус Дитер Щоле е един от 11-те членове на тръжната комисия, която трябва да определи кой ще гради 31-километровата отсечка на магистрала "Тракия" - от Стара Загора до Нова Загора. Щоле е външният съветник на пътната агенция, когото вицепремиерът Меглена Плугчиева покани да помага на ръководството на НАПИ. На 14 октомври комисията прие 8 оферти за отсечката. Ценовите предложения ще бъдат отворени, след като стане ясно кои кандидати отговарят на условията за участие в процедурата.

Оценката на имотите скача с 50 на сто в. Новинар

Данъчната оценка на недвижимите имоти се увеличава с 50 на сто. Това предвиждат основните промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ). Мотивите на финансовото ведомство за увеличението са данъчните оценки са те да се доближат до пазарните цени на имотите. При данък сгради също има промени. През 2008 г. той се е изчислявал от 1,5 до 3 промила върху данъчната оценка, от догодина той ще бъде от 1 до 2 промила върху данъчната оценка. Например за апартамент ново строителство от 80 квадрата в София с данъчна оценка 50 000 лв. и налог от 1,5 промила през 2008 г. са се дължали 75 лв. При основно жилище налогът се намалява с 50 процента и така собственикът дължи общо 37,50 лв. данък сгради. През 2009 г. за същото жилище данъчната оценка става 75 000 лв. при 1 промил налог данък сгради също става 75 лв. С намаление от 50 на сто за основно жилище крайният налог отново е 37,50 лв. Налог върху наследството ще се дължи при наследства от 70 000 лв. нагоре вместо както беше досега - над 250 000 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:25 | 10.09.22 г.
fallback