fallback

Общо 6,5 млрд. лв. необходими за развитие на железниците до 2013 г.

За модернизация, поддържане и експлоатация на железопътната инфраструктура са необходими общо 3,94 мрд. лв. до 2013 г.

16:18 | 17.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Общо около 6,5 млрд. лв. са необходими за ударно финансиране на железопътния транспорт на страната, в това число на подвижния състав и инфраструктурата, се казва в изготвената и представена в първоначалния й вариант програма за финансиране на държавните железници до 2013 г.

Програмата е изготвена от експерти от Министерството на транспорта, на Български държавни железници (БДЖ), Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ) и Парламентарна транспортна комисия.

Разчетите показват, че за модернизация, поддържане и експлоатация на железопътната инфраструктура са необходими общо 3,94 млрд. лв. за периода, като в тази сума са включени средства от държавния бюджет, от еврофондовете, включително и програма ИСПА.

Инвестиционната политика за модернизация на подвижния състав, за купуване на нови вагони и поддържането им предвижда за периода средства в размер на общо 2,56 млрд. лв. Що се отнася до следващата година, министърът на транспорта Петър Мутафчиев обяви, че заложените средства за развитие на ЖП транспорта са със 75% повече от тези за тази година. По-конкретно, Министерството на транспорта иска да бъдат заложени в бюджета за следващата година над 388 млн. лв. за железопътна инфраструктура и над 318 млн. лв. за БДЖ, като 120 млн. лв. от тези за БДЖ ще бъдат за капиталови трансфери за подвижен състав (вагони).

От министерството също така са предвидили средствата от страна на държавата в областта на железопътния транспорт до 2013 г. да бъдат 3,8 млрд. лв., като част от тях ще се осигурят чрез заеми.

Транспортният министър посочи, че въпреки финансовата криза неговото министерство ще настоява за предвиждане в бюджета за следващата година на заложената програма по увеличение на средствата, защото това е „последният влак” за модернизиране на железопътния транспорт и постигане на критериите на ЕС, вкл. и в областта на екологията”.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:54 | 19.08.22 г.
fallback