fallback

Станишев: Може да насочим фискален ресурс към някои финансови институции

Правителството ще търси начини за облекчаване на кредитирането и за стимулирането на реалния финансов пазар, каза още премиерът

22:15 | 16.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Кабинетът има готовност както за опериране със задължителните минимални банкови резерви, така и за стимулиране на кредитирането чрез възможността за пренасочване на фискален ресурс към конкретни финансови институции. Това заяви премиерът Сергей Станишев след края на Европейския съвет, посветен основно на овладяването на финансовата и икономическата криза, съобщиха от правителствената информационна служба.

Правителството ще търси механизми за облекчаване на кредитирането и за стимулирането на реалния финансов пазар, каза още Станишев. Той подчерта, че в бюджета за догодина ще бъдат заложени механизми за кредитиране, в това число и за малките и средните предприятия.

„Енергийната политика, обсъдена по време на форума, е изключително важен приоритет за ЕС и за България в частност”, заяви още премиерът. Той определи като предизвикателства пред нея повишаването на цените на енергоносителите и диверсификацията на енергоизточниците и енергийните трасета.

По отношение на борбата с климатичните промени министър-председателят посочи, че лидерите на ЕС са провели конструктивен дебат по заложените в стратегията на ЕС цели за ограничаване на въглеродните емисии. „Изпълнението на целите в пакета „климат-енергетика” трябва да отчита принципите на солидарността, споделената тежест и средните доходи на гражданите, за да бъдат зачетени интересите на отделните страни-членки”, каза Станишев.

Премиерът информира, че България с още седем страни членки от Централна и Източна Европа са настояли да бъде отчетен техния принос за намаляване на вредните емисии, постигнат в резултат от изпълнението на целите по Протокола от Киото. Според него трябва да бъдат отчитани особеностите на националните енергийни системи, както и цената на енергоносителите за гражданите.

Министър-председателят ще се срещне утре с водещи български икономисти. Те ще обсъдят финансовата криза в света и евентуалните мерки, които да бъдат предприети от институциите у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:08 | 25.08.22 г.
fallback