fallback

Нов ръст на Leonia – до 6,24%

Сергей Станишев обеща подкрепа чрез минималните резерви и пренасочване на фискален ресурс

09:24 | 17.10.08 г.

Еднодневните междубанкови депозити (овърнайт) се търгуваха при лихва 6,24%, което е с 0,13 процентни пункта повече от 15 октомври.

Дневният оборот с овърнайт депозити вчера е бил 171 млн. лв., показват данни на БНБ.

Така индексът Leonia, който отразява реално сключените сделки на междубанковия пазар у нас за овърнайт депозити, не спира да се покачва. Ръстът му от началото на годината е с 1,73 процентни пункта.

Въпреки непреставащото повишение на индексът Leonia от началото на седмицата може да се очаква, че през следващите дни ще станем свидетели на стабилизиране и дори понижаване на междубанковите лихви. Повод за това дават категоричните действия на Европейската централна банка, която съобщи, че ще отпусне неограничено количество кредити в евро на търговските банки, като същевременно увеличава и диапазона на приеманите като обезпечение ценни книжа.

Съгласието на институцията да приема дори книжа с нисък рейтинг моментално се отрази на паричните пазари в Европа вчера. Лихвеният процент, при който банките в еврозоната си разменят тримесечни кредити (EURIBOR) падна с 8 базисни пункта до 5,09 на сто. На междубанковият пазар в Лондон пък овърнайт LIBOR-ът в евро вчера падна до нивото на основния лихвен процент на ЕЦБ - 3,75 на сто, което е сигнал за стабилизиране на пазарите.

В четвъртък след края на Европейския съвет в Брюксел министър-председателят Сергей Станишев заяви, че кабинетът има готовност опериране със задължителните минимални банкови резерви, така и за стимулиране на кредитирането чрез възможността за пренасочване на фискален ресурс към конкретни финансови институции.

Според анализ на Investor.bg при така създалата се ситуация на ликвидна криза у нас държавата има три възможности за реакция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
fallback