fallback

Д. Иванов: Европейските банки имат щатски ипотечни облигации за $2 трлн.

Според Иванов България я очаква „тежка потребителска рецесия“, която ще е съчетана и със спад в износа

19:05 | 16.10.08 г.

„Експозициите на европейските банки към американски ипотечни облигации възлизат на 2 трлн. долара или почти толкова, колкото са експозициите на банките в САЩ“, това заяви днес проф. д-р ик. н. Димитър Иванов по време на дискусия за влиянието на световната финансова криза върху българската икономика, организирано от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) съвместно с Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски”.

Проф. Димитър Иванов е член на Академията по международен бизнес в САЩ, на Обществото по стратегическо планиране на Великобритания, както и на Кралското икономическо дружество и на Европейската икономическа асоциация.

Като причини за световната криза проф. Иванов посочи нарастването на цените на петрола от 2004 г. насам, влошаване на бюджетния и търговския дефицит на САЩ, политиката на централните банки на „лесни пари“, както и новия модел за ипотечно кредитиране, при който рейтинговите агенции не са оценявали адекватно риска, а ипотечните брокери не са имали интерес да правят цялостна и задълбочена проверка и анализ на финансовото състояние на заемателя.

По думите на проф. Иванов „взаимодействието между интернационалните банки е толкова голямо, че се обезсмисля съществуването на национални регулатори“. Следователно „е нужен наднационален регулатор“.

„Сегашната световна финансова криза ще трае минимум 10-15 години, докато се установи нов световен ред“, заяви още той и добави, че „оазиси“ на световната икономика няма.

Според проф. Иванов българската икономика е в криза от няколко години поради наличието на неблагоприятни вътрешни фактори, някои от които са забавянето на структурната реформа, високата инфлация, която е преди всичко вътрешен продукт пак на забавянето на структурната реформа, огромният размер на дефицита по текущата сметка, който е резултат на грешната икономическа политика и изкуственото повишаване на цените на имотите.

Потреблението у нас представлява 74% от БВП на България и от тази гледна точка според Иванов ни очаква „тежка потребителска рецесия“, което ще бъде съчетано с намаление на износа, тъй като и Европа влиза в рецесия.

От презентацията на проф. Иванов стана ясно още, че 4/5 от българските домакинства разполагат със спестявания, които ще им стигнат само за месец и половина за издръжка без получаване на никакви доходи.

Това, заедно със „огромната задлъжнялост“ на страната ни, означава че в България съществува кризисна среда, която проф. Иванов нарече „социално икономическа“.

Така „очертаващите се жертви от кризата ще бъдат българските домакинства, тъй като тежестта на разходите за храна у нас е 40% от дохода на един човек. Като други потърпевши проф. Иванов посочи малките и средни предприятия, които няма да получат необходимите кредити.

Проф. Иванов препоръча правителството да разработи комплексна антикризисна програма, а бюджет 2009 да бъде наречен „антикризисен“, включвайки мерки за спасяване на онези домакинства, които ще станат жертва на кризата, които според оценките на Иванов са между 15-20 на сто от всички.

Според Иванов трябва да се вдигне гаранцията по депозитите до 100% и да се въведе по-строга система за регулиране раздаването на кредити от търговските банки.

„България се нуждае от ясни стратегически насоки на икономическо развитие“, каза в заключение проф. Димитър Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:45 | 08.09.22 г.
fallback