fallback

Месечното отчитане на тока се връща, но не веднага

Връщането на месечното отчитане ще стане поетапно, както е станало поетапно и въвеждането на тримесечното отчитане

16:06 | 16.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) преустанови експериментално въведеното от май от ЧЕЗ България тримесечно отчитане на потребената електрическа енергия, се казва в оповестеното днес официално решение на комисията. С решението си регулаторът задължава дружеството да извърши всички необходими дейности за преминаване отново към ежемесечно отчитане на електромерите на абонатите.

В решението на ДКЕВР обаче не е указано откога точно то влиза в сила, т.е. откога на практика ЧЕЗ ще започне всеки месец да отчита потребения ток. В тази връзка от ДКЕВР обясниха за Investor.bg, че според разчетите на ЧЕЗ връщането на месечното отчитане ще стане поетапно, както е станало поетапно и въвеждането на тримесечното отчитане.

По всяка вероятност ще се наложи да има извънредно отчитане на електромерите, но не е ясно доколко своевременно ще стане то, след като ЧЕЗ уволниха голяма част от инкасаторите си. Според запознати електромерите на част от абонатите в София ще започнат да бъдат отчитани всеки месец едва от декември (или дори по-късно), след като се получат последните изравнителни сметки по тримесечното отчитане.

Направените от експертите на ДКЕВР проверки показват, че не всички потребители са достатъчно информирани за своите права във връзка с тримесечното отчитане, посочват от комисията. При неговото въвеждане енергийното дружество не е предприело необходимите мерки за детайлното му разясняване.

Комисията счита, че клиентите на чешката компания, снабдяваща с електричество София и Северозападна България, не са наясно с механизма за формиране размера на междинните сметки и заплащането на прогнозните количества потребена електрическа енергия.

Именно заради това ДКЕВР реши заплащането на потребената енергия да става само на база реално фактурирани количества, гласят мотивите на комисията. Допуска се отчитане на по-голям период от време да става единствено след изрично декларирано съгласие от потребителите.

Приетото решение на регулатора се отнася за всички енергийни компании, работещи на територията на страната, т.е. Е.ОН и ЕВН няма да могат да въведат планираното и от тях за бъдеще тримесечно отчитане на електромерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:10 | 20.08.22 г.
fallback