fallback

Хампарцумян: Строителният бизнес да се насочи към инфраструктурни проекти

Банките са готови да инвестират в такива проекти, каза главният изп. директор на УниКредит Булбанк

15:07 | 16.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

В периоди на спад публичната инфраструктура, от която в България имаме крещяща нужда, може да бъде много добър заместител на строителството на ваканционни селища и други подобни обекти. Това каза днес пред журналисти главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян, помолен да коментира отражението на кризата върху българската икономика и строителния бранш.

Имахме катастрофална криза през 1997 г., която няма как да се повтори в същия вид, каза Хампарцумян, цитиран от БТА. Според него сега ще се наблюдава рецесия в реалната икономика, която тръгва от Европа и ще се отрази и на България. Трябва да бъдем благоразумни, хладнокръвни, професионални, за да можем да минимизираме ефектите на кризата, посочи Хампарцумян и добави, че проблемът не може да се реши с рецепта от няколко мерки.

Всички обръщат много внимание на финансовия сектор, но банките са единственият бизнес в света, гарантиран от държавите, затова проблемът е по-скоро как реалният бизнес ще реагира на кризата, коментира още директорът на най-голямата банка в България. Според Хампарцумян един от най-засегнатите от кризата сектори на икономиката - строителният бизнес, ще може успешно да се насочи към инфраструктурни проекти, ако „си изиграем разумно картите“. Ние сме готови за кофинансиране на такива проекти, каза Хампарцумян.

По думите му УниКредит Булбанк не е спирала да обслужва клиентите си и да отпуска кредити. „Ако го направим, това ще доведе до рецесия“, каза Хампарцумян.

Във връзка с финансовата криза и оскъпяването на финансовия ресурс повечето банки коригираха лихвените си проценти през последния месец. С до 0,9 процента е поскъпването на универсалните ипотечни кредити на УниКредит Булбанк, пише агенцията. От пресцентъра на финансовата институция подчертаха, че увеличение има и при лихвите по депозити и то е съразмерно с това по кредитите.

От пресцентъра на Банка ДСК информираха, че лихвеният процент по ипотечните кредити на банката е увеличен с 0,5 процента от началото на октомври.

Пощенска банка, която носи юридическото име Юробанк И Еф Джи България, е увеличила лихвените проценти за жилищните кредити при нови клиенти с между 1 и 1,50 процента в зависимост от срок, валута и отделните параметри на кредита. При съществуващите клиенти увеличението на лихвите по ипотечни кредити е средно с 0,8 процента общо за евро и лева, като за кредитите в евро то е с 0,75 процента, а за тези в лева - с 1,50 процента.

При потребителските кредити увеличението е средно между 1,5 и 2 процента общо за лева и евро за новоотпуснати кредити, докато за старите клиенти увеличението е 0,75 на сто, информираха от Пощенска банка.

От Райфайзен банк заявиха, че по съществуващите ипотечни кредити няма оскъпяване за месеците септември и октомври, а повишението на лихвите по кредитите за нови клиенти е съразмерно на повишението на лихвите по депозитите и варира в зависимост от срочността и вида валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:19 | 02.09.22 г.
fallback