fallback

Избират строител за велоалея в София от площад Македония до Княжево

Новата велосипедна алея ще бъде с дължина 6,1 км и ще се намира в зелената ивица в близост до основното пътно платно

15:14 | 15.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

На 23 октомври ще бе проведена процедура по Закона за обществените поръчки, обявена от Столична община, за избор на строител за изграждане на нова велосипедна алея от площад „Македония“ до спирка „Шипка“ в кв. „Княжево” по бул. „Македония“ и бул. „Цар Борис III“, съобщиха от общината.

Новата велосипедна алея ще бъде с дължина 6,1 км и ще се намира в зелената ивица в близост до основното пътно платно. Тя ще е съчетана с пешеходна алея.

На 5 септември започна изграждането на велосипедна алея от НДК до Докторската градинка по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, припомнят от общината.

Алеята е елемент от цялостната схема на велоалеите в София. Проектирана е в по-голямата си част в западната зелена ивица на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, като съществуващата пешеходна алея изцяло се разширява и обновява и достига ширина 3,2 м.

Велоалеята е с дължина 3,7 км и предвидена ширина от 2 м, за да се осигури двупосочно преминаване. При подлеза на НДК се поставя метална конструкция, премостваща река Перловска, и до ул. „Граф Игнатиев“ от двете страни на реката се оформят две алеи за пешеходно и еднопосочно велодвижение.

Означаването на велоалеята ще стане с вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка, като отделянето на пешеходното от велосипедното движение става с водещи ивици и маркировка с цветна боя с ширина 0,15 м.

Изграждането на велоалалеята започна след проведена процедура по ЗОП. Сумата, която общината като възложител инвестира в този проект, е 1,7 млн. лв. Очаква се велоалеята да е готова в средата на декември. При обявяването на старта на строежа зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов заяви, че алеята ще е готова още през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:39 | 12.09.22 г.
fallback