fallback

Възраждат соцпроект за канал между Варна и Русе, ще търсят евросредства

Ако проектът се реализира пътят на корабите от Дунав до Черно море ще се скъси с 230 км, а превозът на товари ще се ускори

14:57 | 15.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Инициативен комитет с председател областния управител на Варна Христо Контров възстановява идеята за изграждане на плавателен канал „Русе-Варна“. Проектът, в „суров вид“, бе представен днес пред кметове на общини и областни управители на региони, през които трябва да преминава водното съоръжение.

Проучванията за изграждане на канала „Русе-Варна“ започват през 1972 г., а година по-късно започва разработването на цялостен проект, припомни Контров, цитиран от БТА.

Той посочи, че ползите от прокопаването на такова съоръжение са основно икономически. Пътят на корабите от Дунав до Черно море ще се скъси с 230 км, а превозът на товари ще се ускори, обясни Контров. По думите му каналът би могъл да помогне за разрешаване на евентуални кризи с питейната вода. Освен това той ще бъде надежден източник на вода за напояване.

Според инж. Цоньо Михайлов, който е участвал в изготвянето на първоначалния проект, каналът трябва да има широчина на дъното 33 м, минималната му габаритна дълбочина трябва да е 4,8 м, а дължината му - 192 км. Ако идеята бъде реализирана, в района на Разград и Шумен ще бъдат изградени междинни пристанища.

Участниците в срещата се обединиха около становището, че пари за изпълнението на проекта трябва да се търсят по линия на европейските фондове. Със специална декларация те ще представят идеята си пред парламента, президента и Министерския съвет, от които ще търсят подкрепа за осъществяването й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:43 | 09.09.22 г.
fallback