fallback

Преглед на печата за 15 октомври

08:17 | 15.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

България може да връща на ЕС пари за пътища в. Дневник

Финансови санкции заплашват България, ако до 23 ноември не бъдат изпълнени всички ангажименти по програма ИСПА и ако пътната агенция не заработи по европейските правила. Това предупреждение получи вчера в Европейската комисия вицепремиера Меглена Плугчиева. Според експерти в Брюксел заканата е била залегнала още в юлския доклад на комисията за управлението на фондовете. Там се казва, че ако София не разреши проблемите със замразените европроекти, може да се наложи да връща вече похарчени средства. Сред тези проекти е магистрала "Люлин".

Плугчиева съобщи вчера, че в пътната агенция има някои неразрешени въпроси, най-вече по отношение на активността и ефективността на контрола. Другият проблем е забавената подготовка на документите за започването на строежа на магистралите "Струма" и "Марица". 23-и ноември е критичен и за размразяването на средствата по ФАР и връщането на отнетите акредитации на двете български агенции по програмата. Днес изтича крайният срок, в който България трябва да докладва пред Еврокомисията за предприетите мерки.

ХЕИ не откри и следа от китайско мляко у нас в. Сега

Засега няма случай на открито отровно китайско мляко или на продукти, които да го съдържат, у нас, показа проверка на "Сега". В момента регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве проверяват в магазините за бисквити и шоколад, които биха могли да съдържат китайско сухо мляко. Обикновено мляко обаче не е внасяно, категорични са експертите от бившите ХЕИ. "Не правим някакви специални проверки, просто в регулярните процедури е включена и тази опция", обясниха от столичната инспекция. От здравното министерство пък казаха, че данните все още не са обобщени, но засега никъде инспекторите не са открили храни, съдържащи опасното мляко. ЕС наложи забрана за вноса на мляко от Китай, след като над 6 хил. деца се разболяха заради високи нива на съставката меламин, която се съдържа в млякото. В началото на месеца пределни нива на меламин бяха регистрирани в бонбони и мляко в Белгия.

Три голф игрища и летище предвижда новият план на Созопол в. Дневник

Три голф игрища и летище да бъдат изградени край Созопол, предвижда новият общ устройствен план на града, чието обществено обсъждане започна. Терените за игрищата, всяко от които ще е с площ около 1000 декара, са предвидени между селата Равна гора и Извор. Преобладаващата част от земите са общинска собственост, съобщи кметът Панайот Рейзи. Заради очаквания инвеститорски интерес обаче общината ще съдейства към тях да се добавят и частни терени и да се разреши застрояване.

Голфърите ще бъдат обслужвани от писта за малки самолети с дължина 1.8 км. За основа ще се използва старо селскостопанско летище, но ще се наложи и комасация на земи, съобщи архитектът на общината Румен Александров. За строителството на съоръжението ще се търси публично-частно партньорство.

Тачева се освободи от шефа на Търговския регистър в. Сега

Министърът на правосъдието Миглена Тачева освободи шефа на Агенцията по вписванията Емил Станков по негова молба, съобщиха от правосъдното министерство вчера. Тачева е предложила на премиера този пост да се заеме от сегашната заместничка на Станков Даниела Митева. Още с встъпването си в длъжност в края на м.г. министър Тачева се закани да уволни ръководството на агенцията заради несвършената работа по стартирането на търговския регистър. Малко по-късно обаче се отказа с мотива, че никой друг няма да се справи с тази работа в оставащото малко време. За 9 месеца съществуване регистърът успя да усложни работата на хиляди фирми, чиито служители трябваше да чакат с месеци да се пререгистрират. Дори в момента в столицата регистрацията се извършва по-дълго от законния 14-дневен срок. 

Горим десетачка на ден в задръстването в. Стандарт

10 лева. Толкова губят шофьорите всеки ден в задръстванията по столичните улици. Заради огромните колони от автомобили возилата в София работят на едно място поне по 40 минути дневно. Това означава, че колите харчат средно от 3 до 5 литра гориво отгоре. Освен това автомобилите горят и още толкова масло, докато работят на едно място пред светофарите. Това показва проучване на експерти от КАТ за движението на автомобили в столицата, направено в периода февруари - септември т. г. Простата сметка на експертите сочи, че всеки столичанин, решил да ходи с автомобила си на работа, дава по 10 лева на ден повече заради задръстванията.

Това означава, че средно за месеца разходите на всяко домакинство скачат с 200-250 лева само заради тапите в София. По-лошото според експертите от Пътна полиция е, че през зимата тези разходи ще скочат още, тъй като през студените месеци автомобилите вдигат разхода на гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:35 | 11.09.22 г.
fallback