fallback

Показват най-скъпата българска марка в Пловдив

„Обърнатата конница” се оценява на 10 хил. лева

12:25 | 14.10.08 г.

Най-скъпата българска марка – „Обърнатата конница”, която се оценява на 10 хил. лева, ще бъде показана на Националната филателна изложба Пловдив 2008, съобщиха от пресцентъра на Международен панаир Пловдив.

„Обърнатата конница” е най-популярната българска марка с дефект, който я превръща в уникат. При отпечатването е допусната грешка, заради която фигурите от сюжета (цар Фердинанд и синовете му на коне) са обърнати надолу с главата. Марката е изработена през 1911 г. в Полиграфическия институт за ценни книжа в Рим.

Притежават я не повече от десетина българи, останалите екземпляри са извън страната. Марката, която ще бъде показана на изложбата, е собственост на заместник-министъра на отбраната Спас Панчев. Той е и председател на Съюза на българските филателисти, организатор на изложбата.

Близо 50 колекции ще се състезават в конкурса за определяне на най-красивата българска пощенска марка по време на проявата, която ще се състои от 16 до 19 октомври в Конгресния център на панаира. Националната изложба предшества големия филателен форум, на който страната ще е домакин през следващата година – Европейската филателна изложба България 2009.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:17 | 11.09.22 г.
fallback