fallback

Пак се извършват плащания по САПАРД, но от националния бюджет

Според шефа на фонд Земеделие основните фази по плана за действие по САПАРД са приключили успешно, плащания от ЕК обаче още няма

12:02 | 14.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

От вчера Държавен фонд „Земеделие“ е възобновил плащанията на проекти по програма САПАРД със средства от националния бюджет. Това съобщи на пресконференция днес изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Атанас Кънчев.

До този момент са изплатени общо 30 проекта, от които 13 са по спрените мерки и са на стойност около 1,5 млн. лв.

Общо проектите, които трябва да бъдат изплатени по програма САПАРД, са 809. Стойността на субсидията е около 307 млн. лв., като 474 от тях са по спрените мерки на обща стойност около 200 млн. лв., информира Кънчев, цитиран от БТА.

Възобновяването на плащанията е в резултат на успешното приключване на основните фази от работата по плана за действие на програма САПАРД, коментира Кънчев. Това е на основа на докладите, получени от одиторските компании, и изпълнените препоръки за допълнителни проверки по проектите на бенефициентите, добави той.

В началото на годината Европейската комисия спря плащанията по САПАРД заради открити нарушения, като по част от мерките дори забрани плащанията и от националния бюджет. В началото на август с писмо от ЕК бяха разрешени националните плащания, но финансирането от ЕК още не е възстановено.

Междувременно Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) днес заплаши с нова вълна от протести в сектора заради неангажирането на правителството с агропроизводството, според асоциацията, и липсата на средства за земеделските производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:49 | 05.09.22 г.
fallback