fallback

Производството в ТЕЦ Марица-Изток 2 става по-екологично

Стойността на проекта е 228,6 млн. евро - държавно гарантиран експортен кредит от Японската банка за международно сътрудничество и собствени средства на централата

08:17 | 13.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

В ТЕЦ „Марица-Изток 2“ днес ще бъде пусната в експлоатаци сероочистващата инсталация на блокове 1-ви и 2-ри, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката и енергетиката. С въвеждането й производството на електроенергия от двата блока ще се извършва в съответствие с екологичните изисквания на европейското законодателство и ще се намали рискът от замърсяване на околната среда.

Официалният пуск на съоръжението, което е с уникална за региона конструкция и се изгражда от 2004 г., ще бъде направен от министър-председателя Сергей Станишев и от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Вторият повод за посещението на премиера и на министъра на икономиката и енергетиката е официалният пуск на рехабилитирания блок 3-ти, който влиза предсрочно в експлоатация и ще подкрепи енергийната система на страната на прага на зимния сезон със своите 177 мегавата мощност след рехабилитацията, пише в прессъобщението.

В момента тече рехабилитацията на блок 4-ти, който ще бъде готов през декември и също ще увеличи капацитета на енергийните мощности на страната.

В "Марица-Изток 2" днес официално ще бъде открит и Центърът за видеонаблюдение, който ще обхваща цялата територия на централата, информира пресцентърът.

Около 17 на сто от общото електропроизводство в България се падат на ТЕЦ „Марица-Изток 2“. Този фактор, съчетан с приоритета за сигурност на енергийните доставки, определя значимото място на централата в електроенергийния сектор на страната, посочва министерството. Сероочистващата инсталация на 1-ви и 2-ри блок и рехабилитацията на блок 3-ти са част от изпълняваната в ТЕЦ широкомащабна инвестиционна програма за екологосъобразно оборудване за намаляване на емисиите на определени замърсители в атмосферата.

Осъществяването на проекта за модернизация на блокове 1-6 и за изграждане на сероочистващи инсталации на блокове 1-4 ще удължи ресурса на централата, ще увеличи мощността и ще доведе до намаляване на емисиите на серен диоксид с 94 на сто.

Стойността на проекта е 228,6 млн. евро - държавно гарантиран експортен кредит от Японската банка за международно сътрудничество и собствени средства на централата. Изпълнител е японската компания Mitsui&Co. Ltd.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:08 | 18.08.22 г.
fallback