fallback

Преглед на печата за 13 октомври

08:09 | 13.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството се оплете в сметките за бюджет 2009 в. Дневник

Световната финансова криза обърква сметките на Министерството на финансите и то още не е готово с конкретни прогнози за основните макроикономически показатели, които да залегнат в бюджет 2009. След като на 6 октомври зам.-министърът на финансите Любомир Дацов обясни, че бюджетът се разработва при два варианта за растеж - 3 и 5%, премиерът Сергей Станишев обяви, че очаква растежът да достигне и вероятно да надхвърли 5 на сто. Първоначалната прогноза за инфлация беше 3.5%, но заради държавно регулираните цени (основно на природния газ) и очакваното им повишение през следващата година в Министерството на финансите готвят и резервен вариант - 5%.

Отново главен буфер за правителството се предвижда да бъде бюджетният излишък. През миналата седмица беше поставена нова цел за размера му - 3.5% от БВП, а не на 3%, каквито бяха досегашните планове. Основният спор в коалицията е дали догодина да се предвидят повече пари за пътища или да се увеличат заплатите в бюджетната сфера и пенсиите, съобщиха запознати с разговорите. Засега е ясно, че се планира вдигане на пенсиите с 19.5% от 1 юли 2009 г., но има спор дали заплатите да бъдат увеличени със същия размер или само с 10%.

Японците искат от София още милиони за метрото в. Сега

Японци взимат необосновано завишени хонорари за консултации по изграждането на софийското метро, въпреки че то излезе извън всякакви срокове. Първоначалните около 10 млн. лв. са на път да нараснат до 14 млн. лв., става ясно от одит на Сметната палата. За пръв път сумата, която е влязла в джоба на японския консултант Padeco, се е увеличила от около 10 на 12 млн. лв. през 2006 г. Това е станало с анекс към първоначалния договор. Най-голямо увеличение - с около 220%, е отишло по перото "комуникационни разходи", например - разговори по телефон. Голяма част от повишението е била за поддръжка на офиса и консумативи. Тази година консултантът отново е поискал поредното увеличение - с още близо 2 млн. лв. по сегашния курс на БНБ. От одита не става ясно дали общината се е съгласила с отпускането на тази сума.

Вдигането на сумата е абсолютно необосновано, става ясно от доклада на одиторите от Сметната палата. Според тях няма никакви причини софиянци да плащат допълнителни милиони на Padeco, при положение че забавянето е заради изпълнителя "Тайсей корпорейшън". А изборът на изпълнител, договарянето с него и надзорът на проекта са задължения на консултанта.

Световната криза ще свие заплатите ни в. Сега

Петър Димитров поохлади общия правителствен ентусиазъм, че световната финансова криза няма да се отрази на България. "Кризата дърпа заплатите надолу", призна министърът на икономиката по време форум на младежката структура на БСП във Варна. Димитров се мотивира с очакваното свиване на потреблението в ЕС. Намаляването на търсенето водело до понижаване на цените, а от това страдал бизнесът, който изнася в рамките на съюза. "В момента 60% от износа на България е за ЕС", заяви Димитров, но допусна, че експортът ни може да се свие.

Според министъра най-тревожно ще е ако намалеят чуждестранните инвестиции, защото това ще рефлектира върху работните места. "Надеждата ни е, че част от капиталите, които ще напуснат Западна Европа, биха се дислоцирали в страната ни", все пак демонстрира оптимизъм той. Инвеститорите щели да бъдат примамени от ниските данъци.

Криза с недвижимите имоти у нас няма да има, смята вицепремиерът в. Стандарт

Инфлацията ще пада, това прогнозира пред БНР днес вицепремиерът Ивайло Калфин. Той допълни, че икономическият растеж у нас ще се забави в резултат от световната финансова криза, а бюджетът за следващата година ще бъде консервативен. Калфин прогнозира още, че криза с недвижимите имоти у нас няма да има.

Евросъюзът не е единен за мерките и решенията за световната финансова криза, тъй като няма единна финансова система, много са различни регулациите, добави външният министър. Важното според него обаче е, че има активен диалог между участниците на финансовите пазари в Европа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:10 | 13.10.08 г.
fallback