fallback

Акция на седмицата - Петрол АД

На фона на всеобщия борсов спад акциите на Петрол отчетоха 23% ръст зa седмица до 6,9 лв.

12:14 | 11.10.08 г.

Книжата на дистрибутора на горива Петрол АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание "Акция на седмицата".

На фона на глобалния срив на фондовите пазари, който засегна и българския пазар, акциите на Петрол отчетоха ръст през изминалата седмица от 23% до 6,9 лева. В състава на широкия индекс BG40, освен Петрол, още само една компания приключи седмицата с повишение. От базата на SOFIX нито една компания не поскъпна през последните пет търговски сесии.

Напрактика акциите на Петрол АД са и единствените от базата на BG40, които през последните 12 месеца отчитат ръст, добавяйки към пазарната капитализация на дружеството 45%.

Както Investor.bg първи съобщи по-рано през седмицата, акциите на Петрол АД бяха включени в нов регионален индекс на Stoxx Ltd, обхващащ компании от Източна Европа - Dow Jones Stoxx Eastern Europe Total Market Index.

За полугодието Петрол отчете нетна консолидирана печалба на стойност 244 млн. лв. при загуба година по-рано на стойност 12,8 млн. лв. Голямата разлика се дължи на отчетените приходи от продажбата на 75 бензиностанции намиращи се в различни райони на страната, както и петролната база „Илиянци” в София с балансова стойност 46,619 млн. лв. Купувач по сделката, чиято стойност възлиза на 237 млн. евро, бе Лукойл България ЕООД.

Консолидираното съотношение р/е на Петрол е 3,4, консолидираното съотношение р/в е 2,98, а р/s е 0,56.

Основен акционер с дялово участие от 70,52% е Петрол Холдинг, а Нафтекс Петрол притежава други 23,8% от капитала.

 

 

Свързани компании:

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:24 | 13.09.22 г.
fallback