fallback

Допълнителните средства от излишъка ще отидат главно за инфраструктура**

120 млн. лв. ще бъдат за Национална агенция Пътна инфраструктура, като 110 млн. лв. ще са за автомагистрала Тракия

11:41 | 10.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Предвидените общо 350 млн. лв. от бюджетния излишък, които при определени условия могат да бъдат изхарчени от правителството, освен обявените вече 1,206 млрд. лв., ще отидат главно за инфраструктура. Това стана ясно от изказване днес в парламента на министър-председателя Сергей Станишев.

От общата сума допълнителни средства, ако бъде решено те да бъдат отпуснати, 120 млн. лв. ще бъдат за Национална агенция Пътна инфраструктура, като 110 млн. лв. ще са за автомагистрала Тракия. Според базовия план за бюджетния излишък парите за магистралата ще са 90 млн. лв., т.е. общата сума, която ще бъде отделена от излишъка за проекта може да достигне 200 млн. лв.  

Предвижда се 30 млн. лв. да бъдат отпуснати допълнително на БДЖ, а други 30 млн. - за бюджета на НК Железопътна инфраструктура.

По бюджета на Министерство на здравеопазването се предвижда да бъдат отпуснати: 17 млн. лв. за закупуване на лъчетерапевтична апаратура и 13 млн. лв. за ремонт на инфраструктура. 

Допълнително за средното образование се предвижда да бъдат отделени 10 млн. лв., а за развитие на висшето образование се планират средства по следните направления: за подобряване на инфраструктурата на БАН - 11 млн. лв., за ремонт на студентски общежития – 7 млн. лв., за ремонт на държавни висши училища – също 7 млн. лв. 

По бюджета на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) за изграждане на малки водоснабдителни обекти са предвидени допълнителни 10 млн. лв., а също така в областта Управление на отпадъците за изграждане на депа за твърди битови отпадъци още 8 млн. лв. 

По бюджета на Министерство на регионалното развитие и благоустройството се предлага да се заделят още 32 млн. лв., като 15 млн. лв. от тях са за ВиК инфраструктура. 

Министерство на отбраната ще получи общо 40 млн. лв., като половината от тях ще са за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване, а останалите 20 млн. лв. - за обезщетение на освободения личен състав от българската армия.

Останалите пари ще получи МВР - за закупуване на автомобили и специализирана техника, както и за осъществяване на пожарогасителна и аварийно-спасителна дейност.

Условието 350-те млн. лв. са бъдат отпуснати като бюджетни кредити е да се постигне по-добро изпълнение на бюджетните параметри до края на годината и да се спази заложената фискална цел от 3 процента положително бюджетно салдо от прогнозния БВП за 2008 г. 

След представянето на плановете за допълнителни бюджетни кредити премиерът коментира, че като цяло от харченето на излишъка – обявените по-рано над 1,2 млрд. лв. и евентуално сегашните 350 млн. лв. - ще бъдат облагодетелствани българските банки, „които с нетърпение очакват разпределението, защото парите ще минат през тях“. 

Бившият министър на отбраната Николай Свинаров, който в момента оглавява партията Българска нова демокрация, пък заяви, че излишъкът изобщо не трябва да се харчи „предвид финансовата ситуация в света“.

Малко преди 14 часа след близо 5-часови дебати народните представители приеха предложението за разпределение на бюджетния излишък. От гласувалите 161 депутати 122-ма са гласували „за“, 35 – „против“, 4 – „въздържали се“.

*Актуализирано към 12:10

**Актуализирано към 13.50

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:43 | 10.10.08 г.
fallback