fallback

Ще водим преговори с Газпром за доставка на повече газ

Според Петър Димитров ни трябват допълнителни 500 млн. куб. м газ годишно

14:42 | 09.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководствата на Българския енергиен холдинг и Газпром ще започнат разговори за увеличаване на количествата газ за България, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, цитиран от БТА.

Съгласието за започване на преговорите е било постигнато на проведената днес дванадесетата сесия на междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно техническо сътрудничество.

България по прогнозни разчети се нуждае от допълнителни 500 млн. куб. м газ годишно, отбеляза министърът.

В отговор на въпрос дали разговорите с руската страна ще са в рамките на съществуващото споразумение с Газпром, или ще има друго, министърът каза, че те ще са в рамките на капацитета, възможностите за пренос през Украйна и това няма да зависи само от България и Русия.

Днес е било постигнато съгласие и по въпроса за лицензите за военно-промишления комплекс. Двете страни са се споразумели да се подготви ново междуправителствено споразумение, което да бъде подписано до края на тази година.

Споразумението ще се основава на отказа от претенции за минали периоди и върху тази основа връзките между двете страни в тази област да се реализират на фирмено равнище, каза министър Димитров.

Вицепремиерът на Русия Сергей Собянин, който е и съпредседател на комисията от руска страна, каза, че в проектоспоразумението ще се регулират правните отношения и ще се съдейства за продължаване на сътрудничеството във военно-техническата област между двете държави.

Попитан срещу какво Русия се е отказала от претенции за оръжейните лицензи в минало време, министър Димитров каза, че това е в резултат на проведените преговори. България има претенции за минали периоди и Русия също, и е постигнато съгласие за взаимен отказ от тях, допълни министърът.

Руският вицепремиер съобщи, че финансовото министерство на Русия е готово, чрез еднократно парично плащане, да покрие оставащата сума от руския държавен дълг към България, който възлиза на над 30 млн. долара.

За България в момента няма основания за тревога във връзка със световната финансова криза, коментира Димитров. Ситуацията в страната не е кризисна, няма особени основания за екстремни мерки, по-скоро се вземат превантивни, обясни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:22 | 06.09.22 г.
fallback