fallback

Правителството предлага защита на депозитите до 50 хил. евро*

Досега нивото на защита е 20 хил. евро

13:56 | 09.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Депозитите нa хората са много добре защитени, правителството ще предложи да бъдат гарантирани влоговете до 50 хил. евро, като досега нивото на защита е 20 хил. евро. Това каза министър-председателят Сергей Станишев на специална пресконференция в Министерски съвет.

Няма нужда от други непосредствени действия, но държавата има готовност да застане зад всяка банка, която има затруднения, каза премиерът.

Правителството следи финансовите процеси в света и сме готови за различни варианти за мерки, добави той. Така страната ни се присъединява към групата от държави в Европа, които вече обявиха планове за защита на банките в случай на нестабилност и предотвратяване на сътресения във финансовата система.

Системни рискове или затруднения за български банки няма, каза Станишев. Капиталовата адекватност на банките е 14,6 на сто към месец юли при под 14 на сто през 2007 г.

Министърът на финансите Пламен Орешарски уточни, че вноските на самите банки във Фонда за гарантиране на влоговете в банките няма да се вдигат, „за да не се оскъпяват кредитите“.

Премийните вноски във фонда за миналата година възлизат на 106,63 млн. лв. спрямо 84,83 млн. лв. за 2006 г. и са получени от общо 29 банки. Доходите от инвестиции на фонда са на стойност 18,41 млн. лв. спрямо 11,88 млн. лв. за предходната година. Нетните активи на фонда към края на миналата година възлизат на 520,73 млн. лв., което представлява повишение от 32% на годишна база.

„Българският кредитен пазар продължава да функционира нормално и банките дават кредити на граждани и фирми, макар и при по-високи лихви“, каза, от своя страна, подуправителят на БНБ Румен Симеонов. 

Минималните задължителни резерви за банките засега се запазват на нивата от миналата година от 12% от депозитната им база, допълни той.

„Досега нито една банка в България не се е обърнала към БНБ за помощ и рисковете са сравнително малки, тъй като банките у нас нямат експозиции отвъд Океана“, каза още Симеонов.

Фискалният резерв сега е 11 млрд. лв. и това е котва на стабилност на финансовата система и на вложенията на българските граждани, каза още премиерът Сергей Станишев.

Много е важно решението на финансовите министри за защита на системните банки, коментира той.  „Това са мултинационалните банки, а у нас почти всички банки са такива“.

Важно е как финансовата криза ще се отрази на икономическия растеж. За първата половина на тази година той е над 7%. Притокът на преки чуждестранни инвестиции е 2,58 млрд. евро до края на лятото, посочи премиерът. За следващата година в бюджета е планиран икономически ръст от малко над 5%. Ще бъде заложен и излишък от 3%, но стремежът ще бъде той да стане 3,5%. За тази година стремежът също ще е да излишъкът да стане 3,5%.

*Актуализирано към 14:20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
fallback