fallback

Автомобилите пак са с основна роля за ръста във вътрешната търговия

Продажбите на автомобили и мотоциклети нарастват с 6,5% за август на годишна база

11:34 | 09.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Приходите от продажби във вътрешната търговия през август 2008 г. нарастват с 3,1% през месец август в сравнение със същия месец на миналата година, показват обявени днес предварителни данни от Националния статистически институт (НСИ).

Вече традиционно с най-голям принос за увеличението на общите продажби са тези в търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили, които се повишават с 4,5%. Ръстът тук е резултат от положителните темпове в търговията с автомобили и мотоциклети – 6,5%, и в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – 1,1%. Двете съставни дейности формират над 97% от обема на приходите и имат близки относителни тегла.

Търговията на едро отбелязва нарастване с 3% и оказва съществено влияние върху общия индекс, като създава около 70% от обема на приходите за търговския сектор. От наблюдаваните съставни дейности по-голямо увеличение е отчетено в търговията с неселскостопански междинни продукти – 3,3%. В търговията с храни, напитки и тютюневи изделия темпът също е положителен – 0,4%, а в търговията с машини и оборудване и в търговията със стоки за домакинството се наблюдава спад - съответно с 1,4 и 6,4%.

В търговията на дребно общото увеличение от 2,3% се дължи на отчетения ръст във всички структуроопределящи дейности в границите от 6% за неспециализираната търговия с разнообразни стоки до 0,2% за търговията, извършвана извън магазините. Търговията с храни, напитки и тютюневи изделия нараства с 3,1%, а търговията с фармацевтични и медицински стоки и търговията със стоки за домакинството и битова техника - съответно 2,8 и 2,1%. От наблюдаваните дейности единствено в ремонта на домакински и битови уреди е отчетено намаление от 5,7%.

Спрямо предходния месец юли приходите от продажби във вътрешната търговия намаляват с 3,5%. Търговията на дребно е с 0,4% под нивото на юли 2008 г., но общото намаление се определя основно от търговията на едро и търговията с автомобили и горива, при които отрицателните темпове достигат съответно 3,8 и 5,2%.

За периода януари - август приходите от продажби нарастват с 6,4% в сравнение със същия период на миналата година. Увеличението е по-високо в търговията с автомобили и горива – 11,4%, и в търговията на дребно – 7,2%. Същевременно по-ниският ръст в търговията на едро – 5,2%, оказва влияние върху общия индекс в посока намаление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:54 | 02.09.22 г.
fallback