fallback

Орешарски: Терминът „криза” на този етап е пресилен за България

Въпреки това се очаква забавяне на растежа на икономиката ни до 5,1% през 2009

17:04 | 08.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

На този етап терминът „криза” спрямо българската икономика е пресилен, заяви министърът на финансите Пламен Орешарски по време на днешната си среща със синдикалисти в централата на КНСБ, съобщиха от финансовото министерство.

Финансовата криза и забавянето на икономическия растеж в еврозоната се очаква да окажат въздействие и върху икономиката на България, като през следващата година прогнозите са за възможно забавяне на растежа на БВП до 5,1%, каза Орешарски.

Той припомни, че сътресенията на световните финансови пазари започнаха през 2007 г. и както в настоящия, така и в бюджета за 2009 г. са взети мерки предвид възможностите за пренасянето на кризата у нас.

„Основните инструменти за поддържането на устойчивост на макроикономическите позиции са поддържане на ниво на публичните разходи до 40% от БВП, както и на положително салдо по консолидирания бюджет не по-малко от 3% от БВП”, каза Пламен Орешарски.

Той обясни, че поддържането на висок икономически растеж и повишаването на конкурентоспособността на икономиката ще се реализира чрез стимулиране на бизнеса чрез намаляване на осигурителната тежест за работодателя с 2,4 процентни пункта.

Другите мерки в тази насока включват нарастване и балансирано разпределение на общия размер на средствата за инвестиции в различните сектори на икономиката в съответствие с националните секторни стратегии и политики, достигащи равнище около 7% от БВП; осигуряване на инвестиции за инфраструктурно изграждане и модернизиране в областта на физическата и социална инфраструктура; развитие на човешкия капитал за осигуряване на висока заетост и доходи.

Като една от основните промени в осигурителната политика Орешарски посочи включване на държавата като трета страна в разпределението на осигурителната тежест за фонд „Пенсии” по схемата 8:10:12, при която работникът участва с 8%, работодателят - с 10%, а държавата - с 12%. „Промените в осигурителното законодателство са насочени както към „изсветляване” на заетите лица и техните доходи, така и към намаляване на данъчната тежест и увеличаване на реалния разполагаем доход на домакинствата”, каза още министърът.

Бюджетната прогноза за 2009 г. отразява и доразвива политиките, водени от правителството през последните три години. Тя се основава на три основни цели на фискалната политика: устойчивост на макроикономическите позиции, конкурентоспособност и икономически растеж, както и развитие на социалните системи, каза още Орешарски. Той подчерта, че в настоящите условия доходите могат да имат реален, а не номинален ръст само в условия на макроикономическа стабилност.

Няма никакви основания за безпокойство у гражданите за евентуални негативни ефекти от международната финансова криза върху българската банкова система, каза от своя страна министър-председателят Сергей Станишев. Българските банки са стабилни, резервите им са големи, депозитите са гарантирани в много висока степен, така че няма непосредствена заплаха, заяви премиерът.

Правителството няма да се поколебае, при необходимост, съвместно с Българската народна банка да подкрепи и да гарантира депозитите на гражданите, но към момента нужда от подобни действия няма, подчерта Станишев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:27 | 27.08.22 г.
fallback