fallback

Изсичането на горите - най-сериозният проблем на българската природа

Като основни проблеми се посочват още незаконното строителство, замърсяването със смет и презастрояването

14:19 | 08.10.08 г.

Най-сериозният проблем на българската природа и околна среда е изсичането и унищожаването на горите, сочат резултатите от национално проучване на обществените нагласи за опазването на природата, извършено от „Алфа Рисърч“ и предоставено на медиите от природозащитната организация WWF. Този отговор са посочили 73,6% от анкетираните.

В петте основни проблема попадат още незаконното строителство (58,3%), замърсяването със смет и битови отпадъци (51,7%), презастрояването на планините и Черноморието (50,7%) и липсата на достатъчно грижи от страна на държавата за околната среда (41,4%).

Като сериозни проблеми се посочват още замърсяването на въздуха, замърсяването на селскостопанската продукция с торове и препарати, неспазване на българското и европейското законодателство, бракониерство, унищожаване на редки растения и животни, промените в климата и други.

Трима от всеки четирима българи счита, че държавата не полага достатъчно грижи, за да опазва и управлява добре българската гора.

Повече от половината анкетирани (55,9%) не одобряват т. нар. замени на държавни гори.

Четирима от всеки петима българи (80,5%) подкрепят усилията на природозащитните организации за спиране на презастрояването по Черноморието и планините.

Трима от всеки четирима българи не одобряват строежите на нови хотели, писти и съоръжения в защитената природа на Рила, Пирин, Стара планина, Витоша и Родопите.

38,1% от анкетирани обаче не могат да отделят никакви средства за подкрепа на природозащитни организации, а 24,5% не биха го направили или не дават отговор. 19,4% могат да отделят до 10 лв. годишно, а 11,3% - от 10 до 20 лв.

Най-голяма част от анкетираните (56,5%) смятат, че основно държавата трябва да финансира природозащитните организации.

Проучването е реализирано от 27 август до 3 септември, като са реализирани 990 интервюта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:56 | 11.09.22 г.
fallback