fallback

Поредна топлофикация ще бъде проверявана за злоупотреба с монопол

Само преди ден КЗК се самосезира по същия повод срещу „Топлофикация Перник“, през септември пък – и срещу „Топлофикация София“

12:27 | 08.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се самосезира и образува производство за разследване на „Топлофикация Русе” АД, съобщиха от комисията.

Компанията ще се проверява за злоупотреба с господстващо положение на пазара на услугите по присъединяване към топлопреносната мрежа и доставка на топлоенергия до потребители в сгради етажна собственост на територията на град Русе.

Само преди ден регулаторният орган се самосезира по същия повод за разследване на „Топлофикация Перник“, през септември пък – и срещу „Топлофикация София“.

Повод за откриване на производството срещу топлофикацията в Русе са сигнали на граждани, в които се посочва, че в договор за присъединяване към топлопреносната мрежа на „Топлофикация Русе” АД, сключен между собствениците на имоти в сграда- етажна собственост и „Топлофикация Русе” АД, е залегнала клауза: всички собственици на имоти да сключат с „Топлофикация Русе” АД „Договор за залог” за заплащане на консумираната топлоенергия. Сключването на „Договор за залог” между топлофикационното дружество и всеки отделен етажен собственик е предварително необходимо условие за започване топлоснабдяването на сградата. Акцентира се върху отказът на „Топлофикация Русе” АД за присъединяване на сграда към топлопреносната мрежа поради незаплащане на сумата за залог.

Ако бъде доказано, че има злоупотреба с монопол, на русенската топлофикация може да бъде наложена санкция в размер на 300 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:34 | 12.09.22 г.
fallback