fallback

Започва строителството на пречиствателна станция в Смолян

Строителството на съоръжението ще се финансира от програма ИСПА

16:56 | 07.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров направи днес първа копка за започване на технологичното строителство на пречиствателна станция в Смолян, съобщиха от министерството.

Строителството на съоръжението ще се финансира от програма ИСПА по проект, който се управлява от МОСВ. Договорът за строителство на пречиствателната станция и разширение на главния колектор е на стойност почти 8 млн. евро и беше подписан през март 2007 г., а целият обект е на стойност 24,5 млн. евро.

Крайният срок за завършване на строителството на пречиствателната станция е април 2009 г. и тя ще обслужва население от 55 хиляди еквивалент жители в следващите 20 години.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) организира започване на строителството на 50 нови пречиствателни станции най–късно до април-май 2009 г., е съобщил Джевдет Чакъров. Той е посочил, че съгласно ангажиментите ни към ЕС до 2010 г. трябва да изградим пречиствателни станции в населени места с над 10 000 еквивалент жители. По думите му при добра организация от страна на общините, строителите и МОСВ това може да бъде изпълнено.

В изпълнение на този ангажимент трябва да бъдат изградени 50 нови пречиствателни станции в по-големите места, а други 37 трябва да бъдат реконструирани и модернизирани.

Министърът е напомнил, че миналата седмица беше обявена нова процедура за набиране на проекти за строителство на пречиствателни станции в населени места с над 10 000 еквивалент жители. За усвояване по нея са предвидени 510 млн. лева. Срокът за набиране на проекти е до 15 декември.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:18 | 03.09.22 г.
fallback