fallback

Столична община увеличава дела си в Топлофикация София*

Общината в скоро време трябва да реши дали иска да стане едноличен собственик на топлофикацията, заяви в петък Петър Димитров

14:08 | 06.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Столичната община ще увеличи капитала си в „Топлофикация - София“ АД с до 50 млн. лв., съобщи председателят на Комисията по стопанска политика на Столичния общински съвет Данаил Кирилов, цитиран от БТА.

В момента уставният капитал на топлофикационното дружество е 107 млн. лв. и е разпределен на равни дялове, от които 58 на сто са собственост на Столичната община, а останалите 42 - на Министерството на икономиката и енергетиката.

Чрез увеличението на капитала ще се оздрави финансовото състояние на дружеството, заяви Кирилов.

Предложението за решение ще бъде разгледано на извънредно заседание на Столичния общински съвет в сряда. След увеличението на капитала делът на Столичната община ще надхвърли 70 на сто. Увеличението на капитала ще стане чрез издаването на нови акции за Столичната община, чиято емисионна стойност ще е равна на номиналната. Средствата от увеличението на капитала ще са за погасяване на задължения на „Топлофикация-София“ към Булгаргаз.

В края на миналата седмица министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви, че столичната община в скоро време трябва да реши дали иска да стане едноличен собственик на Топлофикация София, или да прехвърли дела си на държавата.

Той допълни, че ако общината стане изцяло собственик на топлофикацията, трябва да плати и дълговете й към Булгаргаз. Според него голяма част от нерешените въпроси на Топлофикация София са свързани с това, че има двама собственици, докато, ако е само един, „той ще се грижи по-добре за интересите на дружеството“, включително и за евентуалната му приватизация, за която се говори от 2006 г.

*Информацията е актуализирана в 16.20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:12 | 12.09.22 г.
fallback