fallback

Преглед на печата за 6 октомври

08:06 | 06.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Работодатели и синдикати дадоха на съда новата цена на природния газ

в. Дневник

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България вероятно в края на седмицата ще оспори решението за увеличаване цената на природния газ, съобщи председателят й Иво Прокопиев пред "Дарик радио". Още в петък конфедерацията заедно с БТПП и КНСБ са внесли искане новата цена да не влиза в сила, докато съдът не се произнесе по нея. Според енергийния закон действието на новите цени остава в сила, докато магистратите не се произнесат окончателно по спора. Ако произнасянето е в полза на работодателите и синдикатите, цените трябва да бъдат намалени от датата на влизане в сила на окончателното решение. Според председателя на БТПП Божидар Божинов при определянето на цената има нарушения на процедурата. Следващата стъпка ще е нов иск, обясни той. От октомври синьото гориво поскъпна с 23.89%, като регулаторната комисия предлагаше 28.89%, а "Булгаргаз" искаше 36.5%. От януари природният газ предстои да поскъпне с още 21.4% и така натрупаното увеличение за три месеца ще достигне 50%.

Пирамида използва името на Булбанк за привличане на клиенти

в. Сега

Скандалното дружество "Дубай инвестмънт" подвежда българските граждани, че раздава изгодни заеми с помощта на най-голямата банка у нас УниКредит Булбанк. В същото време Комисията за защита на потребителите и МВР повече от месец мълчат има ли опасност фирмата да се окаже финансова пирамида. От няколко месеца "Дубай инвестмънт" привлича консултанти срещу такса от 120 лв. и обещание за добри печалби след 1 октомври. Дружеството обещаваше, че от тази дата започва да отпуска потребителски заеми с годишна лихва от 6.9%. За сравнение лихвите по подобни кредити в банките са поне два или три пъти по-високи.

Агенцията за обществени поръчки ще води регистри на сиви фирми

в. Дневник

Агенцията за обществени поръчки ще води два сиви списъка с нарушители на правилата за употреба на държавни, общински и европейски средства. Това предвиждат поправки в Закона за обществените поръчки, подготвени от Министерството на правосъдието, научи "Дневник". Промените са заради изискания от Еврокомисията по-строг контрол на евросредствата.

Още на 8 май говорителят на Еврокомисията Майкъл Лий настоя България да подготви списък за "ранно предупреждение" и "черен списък" на фирми, злоупотребили с евросредства. Оттогава ресорният вицепремиер Меглена Плугчиева редовно съобщава, че критериите за тях още не са готови. Списъците трябваше да са факт до 15 септември, записа правителството си в плана за действие за спасяване на еврофондовете.

Застрахователите планират оскъпяване на "Гражданска" до европейски нива

в. Дневник

Поскъпване на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще има до края на годината, a някои компании вече прогнозират ново повишение на цената още в средата на следващата година, показа проверка сред застрахователите. Засега те се въздържат да дават точни прогнози с колко ще увеличат цената, но всички са съгласни, че поскъпване ще има, а цените на застраховката трябва да се изравнят със средните цени в Европейския съюз, за да не се стигне до финансови затруднения, от които компаниите да не могат да излязат.

Тарифата по "Гражданска" е най-евтина в България сред държавите от ЕС, в същото време нейното покритие е за територията на целия съюз, обясни Румен Янчев, изпълнителен директор на "Булстрад". Той добави, че влияние за оскъпяването ще окаже и повишението на лимитите, което е залегнало в Кодекса за застраховането.

Посетители от 15 държави на есенния панаир

в. Стандарт

Новите продукти и услуги, представени на ЕСЕН 2008, са основната причина, довела десетки хиляди посетители в панаирния комплекс в Пловдив. Това сочат предварителните данни от социологическо проучване на „Алфа Рисърч”. 64.3% от анкетираните твърдят, че новостите са повлияли на решението им да посетят 64-ия Международен технически панаир, а най-висока оценка получава  оформлението на изложбените площи. 11 иновативни изделия бяха показани на деловия форум за инвестционни стоки и технологии, който се проведе с участието на 3202 фирми от 45 държави. Средно по 20 000 гости на ден посрещаше панаирният комплекс през периода 29.09 - 01.10, а окончателните данни, които ще бъдат готови до дни, вероятно ще покажат повишение през втората част на форума. Над 60% от разгледалите изложението са специалисти, като повече от половината заемат високи постове във фирмите – собственици или представители на висшия мениджмънт. 93% от  посетителите специалисти са постоянни гости на Международния технически панаир.

Бирници и митничари удариха петролния бизнес

в. Стандарт

Бирници и митничари удариха петролния бизнес в областите Русе, Разград, Търговище и Силистра. За 3 седмици след основаването в дунавския град на общ координационен център неговите оперативни екипи извършиха осем проверки в четирите области. 

Посетените търговски обекти са били наблюдавани и селектирани като рискови за данъчни и митнически злоупотреби. В повечето от тях са предлагани нефтопродукти и въглища. Инспекторите са засичали стоковата наличност и паричните обороти и са констатирали, че един търговец не прави ежедневни касови отчети.

При друг има голямо разминаване на касовата наличност и стойността на отчетените продажби. Открито е, че липсва гориво за 300 000 лева което, обаче, се водело по документи за налично.

София губи приходи от сделки с имоти

в. Дневник

Световната икономическа криза се отразила и на постъпленията в бюджета на Столичната община. Заради нея приходите от данък върху сделки с имоти са по-малко от очакваното, каза зам.-кметът Минко Герджиков. Досега са събрани 63% от заложените в началото на годината постъпления. За сравнение, постъпленията от данък сгради са достигнали близо 80% от предвиденото, каза Герджиков. Въпреки това се очаква преизпълнение на приходите от 2 - 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:29 | 09.09.22 г.
fallback