fallback

Стратегическият инвеститор за АЕЦ Белене ще е немската RWE*

Офертата й предвижда инвестиции до 1,275 млрд. евро. Компанията иска водеща роля в управлението

12:00 | 03.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Стратегическият инвеститор за АЕЦ Белене ще е немската компания RWE. Това съобщи пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Офертата на фирмата предвижда тя да вложи до 1,275 млрд. евро до крайния срок на изграждане на централата в нейния капитал. Смята се, че по този начин компанията ще покрие дела си от 49% в акционерното дружество с НЕК.

В договора също така се предвижда до около месец RWE да реши дали ще включи с част от собствения си дял като съинвеститор и класираната на второ място Electrabel, Белгия. RWE е предложила и да даде т.нар. премия на НЕК в размер на 550 млн. евро, на толкова компанията оценява досегашните работи, извършени от НЕК по отношение началните работи от строителството на централата. За Investor.bg от МИЕ разясниха, че с тази сума НЕК би могла да намали средствата, които трябва да вложи в капитала на новото съвместно дружеството.  

От RWE са изразили готовност да участват в поръчките за оборудването на АЕЦ Белене, както и да дадат заем от 300 млн. евро на новата компания за текущи нужди до края на 2009 г.

След построяването на централата RWE и НЕК ще продават електроенергията не с дългогодишни договори, както се предвиждаше първоначално, а с едногодишни. Предвижда се и да бъде създадено отделно дружество за търговия с електроенергия от АЕЦ Белене.

RWE предлага да поеме водеща роля при оперативните работи и експлоатацията на централата.

Сред първоначалните кандидати за стратегически инвеститор бяха чешката CEZ, германската E.ON, италианската Enel и много други фирми. На втората фаза на преговорите обаче останаха само RWE и Electrabel като компании, представили най-добри условия в офертите си.

Петър Димитров каза, че до края на месец октомври НЕК и RWE ще подпишат официалното споразумение като акционери в дружеството „АЕЦ Белене“. Регистрацията на новата енергийна компания ще се извърши през ноември. До началото на следващата година се очаква да приключи пълната оценка на построеното на площадката на АЕЦ Белене. Одобряването на цялостния технически проект на централата, както вече беше обявено, ще стане до април-май 2009 г., а реалното строителство е предвидено да започне през март-април догодина. 

Всички въпроси, свързани с финансирането на компания, вкл. подписване на договорите с банките, би трябвало да приключат до януари 2010 г. 

Изпълнител на строителството на атомната централа е руската компания Атомстройескпорт, като споразумението за строителство бе подписано при посещението на тогавашния руски президент Владимир Путин у нас в началото на годината.   *Актуализирано към 12:30

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:53 | 08.09.22 г.
fallback