fallback

Държавата финансира с до 100 млн. лв. спрени плащания по проекти по ФАР

Правителството разреши сключване на договори по ФАР за проекти, които са в напреднал етап

17:55 | 02.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Министерският съвет реши на днешното си заседание да бъдат предоставени до 100 млн. лв. по извънбюджетната сметка на Националния фонд към министъра на финансите, за финансиране на плащанията на проекти по програма ФАР, съобщи правителственият пресцентър.

С тях ще се осъществят плащания на проекти по финансовите споразумения по ФАР 2005, 2006; ФАР-Трансгранично сътрудничество България и Гърция, България и Румъния; ФАР-Добросъседство България и Македония, България и Сърбия и Черна гора, България и Турция и Преходния финансов инструмент.

По тези финансови споразумения са проектите за рехабилитация на пътя Ямбол-Елхово, Чепеларе-Соколовци и изграждането на околовръстен път, и др. Част от проектите са интегрираната грантова схема за устойчиво развитие чрез защита и опазване на водите, подобряване на капацитета за прогнозиране на наводненията в басейна на р. Марица, модернизиране на българската полиция и т. н.

Правителството разреши на ръководителите на програма ФАР в министерствата на финансите и на регионалното развитие и благоустройството да сключват договори по проекти, които са в напреднал етап на договаряне, имат стартирали тръжни процедури или могат да бъдат договорени до 30 ноември т. г.

Договарянето, плащанията и всички процедури по изпълнението на проектите ще е по правилата на програма ФАР. Плащанията ще се извършват със средства от извънбюджетната сметка на Националния фонд към министъра на финансите. Те се осигуряват от икономии на разходите и преизпълнение на приходите в републиканския бюджет за 2008 г.

Ако Европейската комисия възстанови акредитацията на „Централното звено за финансиране и договаряне” в МФ и на дирекция „Изпълнителна агенция-Програма ФАР” в МРРБ – което се очаква евентуално да стане този месец, частта от плащанията, които са признати за допустим разход, ще бъдат възстановени от ЕК и съответно ще постъпят в републиканския бюджет.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:50 | 11.09.22 г.
fallback