fallback

Банковите активи нараснаха с 3% до близо 70 млрд. лв.

Месечното увеличение на активите е по-високо от това за предходния месец, но годишният им ръст се забавя

12:45 | 30.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

През август общата сума на активите на банковата система нараства с 3,4% и в края на месеца достига 69,1 млрд. лв., показва статистиката на Българска народна банка.

Най-голям принос за месечното нарастване има групата на средните и малките банки. Налице е ръст в кредитите и авансите, паричните средства и при ценните книжа, уточняват още от БНБ. Спрямо 31 август 2007 г. активите на банковия сектор нарастват с 36,6 на сто.

Месечното увеличение на активите през август е по-високо от това за предходния месец (1,8%), но годишният им ръст се забавя в сравнение с този към края на юли (37,9 на сто).

Пазарният дял на петте най-големи кредитни институции леко се понижава и към 31 август 2008 г. е 57,1% в сравнение с 57,5% месец по-рано.

Кредитите и авансите в портфейла на тъговските банки възлизат на 54,5 млрд. лв., като отбелязват месечен растеж с 3,4% в резултат от увеличението на всички сегменти на портфейла. През август най-голямо процентно и абсолютно нарастване е налице при вземанията от кредитни институции, дължащо се на активността на няколко банки, поясняват от БНБ.

Кредитите на предприятия се увеличават с 2,4% и са втори по значимост в месечното нарастване на кредитите и авансите. Експозициите на дребно отчитат по-нисък темп на нарастване – 1,8%, обусловен от динамиката при потребителските кредити. Спрямо август 2007 г. общата сума на корпоративните кредити и на експозициите на дребно отбелязва растеж с 49,1 на сто.

Привлечените средства през август се увеличават с 3,3%, като отчетеният темп е сходен с този на активите. В нарастването най-голям принос има ресурсът от кредитни институции, който се увеличава със 1,03 млрд. лв. Депозитите от граждани и домакинства нарастват с 563 млн. лв., а ресурсът от институции, различни от кредитни – с 333 млн. лв. В края на август депозитите на населението остават най-големият ресурсен източник с дял от 36% в общия размер на привлечените средства в банковата система.

През август собственият капитал на търговските банки нараства с 2,2% в резултат от увеличението на дохода от текущата година. За една година показателят нараства с 37,3%.

За осемте месеца на 2008 г. натрупаната печалба на банковия сектор е в размер на 994 млн. лв., или с 33,6% по-висока от отчетения резултат към 31 август 2007 г. Нивото на ликвидността в банковата система в края на август показва достатъчно покритие на привлечения ресурс, обобщават от БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:31 | 11.09.22 г.
fallback