fallback

Инвестират 21 млн. лв. в още един завод за автомобилни части в Русе

Проектът на Витте Аутомотив България, собственост на немската фирма Witte Automotive, ще разкрие 300-400 нови работни места

15:25 | 29.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Витте Аутомотив България, собственост на немската фирма Witte Automotive GmbH, ще инвестира общо 21 млн. лв. в проекта „Завод за производство на електронни и механични части за автомобилната индустрия в Русе”, който ще получи сертификат за инвестиция клас Б в сряда, съобщиха от Българската агенция за инвестиции.

Проектът ще разкрие 300-400 нови работни места. Освен производство ще бъде създаден и център за развойна дейност, където директно ще се разработват новите продукти по предварително зададени спецификации на клиентите, заяви Томаш Йиндра, управител на Витте Аутомотив България.

Дружеството „Витте Аутомотив България” е регистрирано през август тази година. Едноличен собственик на капитала на дружеството е немската фирма Witte Automotive GmbH, която е производител на заключващи и затварящи системи за автомобилната индустрия: лостови системи и механизми за окачване на вратите и капаците на автомобилите, комплекти ключалки и дръжки към тях.

Към настоящия момент групата Witte е собственик и управлява 7 производствени компании, като шест от тях са разположени на територията на Германия и една - в Чехия. Общият брой на работните места в цялата група възлиза на 3000, като най-големият завод е разположен в чешкия град Нейдек с над 1500 души персонал.

Сред основните клиенти на фирмата са производители на автомобили като Фолксваген, Волво, БМВ, Ауди, Даймлер, Форд, Опел и др.

Witte е взела решение за построяване на завода в България във връзка с разширяването на пазарния си дял и необходимостта от изграждане на нова производствена единица в Югоизточна Европа. Благоприятното географско местоположение, потенциалът за намиране на квалифицирана работна ръка, изградената довеждаща инфраструктура до предлаганите терени са ключовите фактори, които са оказали влияние за формиране на крайното становище, се казва в съобщението.

В Русе инвестиция в завод за автомобилни части направи и френската група Montupet. В завода, който струва над 70 млн. лв., ще се произвеждат алуминиеви автомобилни части за Рено, Пежо, Ауди и Форд. Той беше открит в средата на септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:07 | 12.09.22 г.
fallback