fallback

Цените на производител падат през август спрямо юли

Усилва се спадът в цените на производител при храните на месечна база, на годишна ръстът силно се забавя

11:19 | 29.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Общият индекс на цените на производител през август 2008 г. е под равнището на предходния месец с 0,1%, а спрямо същия месец на 2007 г. се отчита ръст от 11,8%, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

За сравнение през юли 2008 г. индексът отчете увеличение с 2,3% на месечна база и с 13,1% на годишна.

На месечна база в преработващата промишленост се отбелязва намаление на цените на производител с 0,5%. Спад на цените спрямо юли има при производството на хранителни продукти – с 1,3%.

Спрямо юли се увеличават цените при производството на химични продукти - с 2,7%, производството на канцеларска и електронноизчислителна техника - с 2,6%, производството на продукти от други неметални минерални суровини и при производство на превозни средства, без автомобили - с 2,5%.

Цените при производството и разпределението на електроенергия, газ и вода се увеличават с 2 на сто на месечна и с 14,7 на сто на годишна база.

На годишна база в преработващата промишленост през август цените на производител нарастват с 12,5%, а при производството на хранителни продукти и напитки – с 11,5 на сто.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през август се увеличава с 0,6% спрямо предходния месец и с 14,4% спрямо август 2007 г.

В преработващата промишленост на месечна база нарастването е с 0,3%, а на годишна - с 16,4%.

Спрямо юли увеличение на цените има при производството на продукти от други неметални минерални суровини - с 3,2%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 1,8%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло, и производството на химични продукти - с 1,4%.

Значително е увеличението на цените на месечна база при събирането, пречистването и разпределението на вода - с 14,4%, докато при производството на хранителни продукти и напитки се наблюдава намаление с 1,6%.

Ръст на цените спрямо август 2007 г. има при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 13,7%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 13,5%, производството на продукти от други неметални минерални суровини - с 12%, производството на хранителни продукти и напитки - с 11%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 9,8%, производството на химични продукти - с 9,6%, и производството на канцеларска и електронноизчислителна техника - с 8,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:25 | 22.08.22 г.
fallback