fallback

Преглед на печата за 27 септември

10:40 | 27.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Магистрала "Хемус" не се строи в. Дневник

Магистрала "Хемус" не е продължена нито метър, въпреки обещанието на строителния министър Асен Гагаузов. Това видяха днес журналисти, отведени да поверят как върви строежа от депутатите от БНД Николай Свинаров и Лидия Шулева. Поводът беше, че във времето за парламентарният контрол на 14 март на питане на Лидия Шулева министър Гагаузов е отговорил, че в края на лятото започва сторителството на 16 - 18 км от магистралата.

Около 40 - 50 млн. лв. от бюджета за тази година са заделени за строителството на "Хемус", казва министър Гагузов през март. С тях трябва да се построят два участъка от двете посоки. Едният от 16 км е в посока София - Варна в района на Ябланица. Другият участък от 18 км е в посока Шумен - София. Днес журналисти видяха, че и от двете страни не се строи и няма изгледи скоро да започне.

Цветан Банков и Ана Миленкова бяха избрани за синдици на "Кремиковци" в. Дневник

Двама са назначените синдици на "Кремиковци" (4kw) след днешното събрание на кредиторите, което се проведе в Софийски градски съд. С 55.94% от гласовете за синдик бе избран Цветан Банков. Тъй като нямаше втори кандидат, събрал над над 50% от гласовете, се наложи съдът да назначи досегашния временен синдик Ана Миленкова, за която гласуваха 48%.

Кандидатите предложени от "Руа инвест енд трейд инк", зад която стои украинският милиардер Константин Жеваго, бяха отхвърлени категорично. Александър Георгиев, който бе временен синдик през пролетта получи 90% неодобрение, а кандидатурата на Веселин Банков бе отхвърлена също с над 90% от гласовете.

Пускат нов търг за четвърти GSM оператор в. Новинар

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще поднови търга за издаване на лиценз за четвърти GSM оператор. Преди месец търгът за избор на компания, която ще предоставя мобилни услуги у нас, се провали заради липса на кандидати. Новият оператор ще има възможност да предоставя на клиентите си освен мобилни разговори и интернет връзка. До 9 октомври експертите на комисията ще определят условията, на които трябва да отговарят компаниите, които кандидатстват за лиценз.

Едно от задължителните изисквания към дружествата е да гарантират, че в срок до една година ще покрият с мрежата си поне 25 процента от територията на страната, за две години – 35 процента, а до три вече трябва да са покрили 50 процента. Срокът, за който държавата ще издаде разрешително за лиценз за четвъртия оператор, ще се намали от 10 на 20 години, е решил регулаторът. От комисията коментираха още, че първоначалната цена за лиценза ще остане в размер на 38 млн. лв.

Топлофикациите на Ковачки още нямат споразумение за дълговете в. Сега

Въпреки постигнатото в четвъртък вечерта споразумение между "Булгаргаз" и задлъжнелите му топлофикации в Бургас, Плевен и Враца, работната седмица приключи без подписано споразумение за плащане на дълговете. Вчера от икономическото министерство потвърдиха, че са дали разрешение "Булгаргаз" да си прихване парите от НЕК, на която топлофикациите продават ток, но споразумение не е подписано, тъй като е започнал спор за гаранциите. Това не попречи на бургаската топлофикация да успокои населението на града, че няма опасност да остане без топла вода и парно.

Дългът за гориво на трите топлофикации, принадлежащи на фирми на бизнесмена Христо Ковачки, е малко над 7 млн. лв. Приходите от произведения ток са около 3 млн. лв. месечно. Най-големият длъжник измежду трите е бургаската топлофикация, която не е платила към 4.4 млн. лв. за синьо гориво.

Дупчат за петрол край Кнежа в. Стандарт

Сонди ще вземат проби за петрол на площ от 1 348 квадратни километра край Кнежа. Правителството разреши да започне процедура за търсене и проучване в участъка, обозначен като блок 1-12, съобщиха от информационната служба на Министерския съвет.

Сондажите ще бъдат за сметка на компанията, която предложи най-добра офертата. На 150-ия ден от обнародване на решението в официалния вестник на Европейския съюз ще се проведе конкурс. Победителят ще получи разрешение за 5 години. Ако открие находище, ще получи по право концесия за добив на петрол.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:16 | 12.09.22 г.
fallback