fallback

КНСБ ще блокира готова продукция на Кремиковци, пак се бавели заплатите

От Ворскла стийл отричат твърденията, че не изпълняват условията по договора си за производство на ишлеме

17:09 | 24.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Синдикалната организация на КНСБ в „Кремиковци“ предприема действия за блокиране експедицията на готова продукция на комбината, заявиха от синдиката. Причината за тези действия е свързана с това, че условията на труд и бит в „Кремиковци“ според синдиката продължават да се влошават и отново се забавя изплащането на работните заплати с месеци.

„Ворскла стийл“ не изпълнява договора за производство на ишлеме с Кремиковци и не са изплатени заплатите за юли на работниците, заяви председателят на синдикалната организация на КНСБ в комбината Васил Яначков, цитиран от БТА.

„Ворскла стийл“ не плаща и таксата за преработвателни разходи, каза Яначков.

Опасенията на синдиката са свързани с това, че заплатите за август и септември няма да има от кого да бъдат платени, ако на 26 септември съдът реши да назначи нови синдици, които преценят, че договорът с „Ворскла стийл“ не се изпълнява и заедно със съвета на кредиторите вземат решение за неговото прекратяване, допълни Яначков.

Във връзка със синдикалната инициатива се водят разговори с представители на службите, които трябва да обезпечат експедицията на готовата продукция и с работниците по места, и тогава ще се уточнят последващите стъпки, които са свързани с прекратяване на обработката на готовата продукция, каза Яначков.

„Ворскла Стийл България“ е част от групата „Финанси и кредит“ на украинския бизнесмен Константин Жеваго. Представителят на „Ворскла стийл“ Виктор Демянюк е заявил, че научава за синдикалните намерения от БТА. По думите му не са изплатени заплатите за август, но са преведени възнагражденията за юни и юли. В момента, когато „Ворскла“ започна да работи на ишлеме, на работещите не им бяха платени нито заплатите за юни, нито за юли, и за 45 дни ние платихме 22 млн. лева, допълни Демянюк.

Той не уточни кога ще бъдат платени заплатите за август.

Попитан дали компанията плаща таксата за преработвателни разходи, Демянюк каза, че всичко се плаща, в това число и задълженията към „Булгаргаз“, НЕК и БДЖ, суровини и материали. Според него от КНСБ в момента се влагат политически елементи във връзка с предстоящото заседание на комитета на кредиторите на комбината на 26 септември.

Състав на Софийския градски съд постанови в началото на август решение, с което беше обявена неплатежоспособността на „Кремиковци“ със задна дата отс 31 декември 2005 г. Размерът на осчетоводените задължения на комбината към края на 2007 г. е близо 1,63 млрд. лв. Съдът назначи за временен синдик на дружеството Ана Миленкова.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:20 | 12.08.22 г.
fallback