fallback

Спокойствие при борсовите цени на храните

Цената на суровото слънчогледово олио в Ротердам „олекна” с 6% до 1100 долара/т

16:49 | 19.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на хлебната пшеница на Софийската стокова борса (ССБ) през тази седмица, що се отнася до офертите „продава”, запазиха стойностите си от миналата седмица от 290-295 лв./т*. Насрещната оферта „купува” на Държавния резерв, направи трета „крачка” на сближаване, като вдигна стойността си до 270 лв./т (при 255 лв./т за миналата седмица), но сделки със зърно от нова реколта все още няма.

На ССБ бяха сключени сделки за продажба на бензин А-95Н и дизелово гориво, като и двата вида горива са в автоцистерни (в момента на сделката), а цената им е 1833 лв./1000 л. Сключиха се сделки също така за няколко вида моторни и смазочни масла.

На международните борси зърното през седмицата отбеляза съвсем леки колебания в цената, като при пшеницата те са в „минус”, а при царевицата – в „плюс”. На борсата в Чикаго актуалните котировки на пшеницата и царевицата са съответно 255 долара/т и 208 долара/т. Към днешна дата на борсата в Будапеща житото и царевицата се търгуват съответно за 267 лв./т и 212 лв./т.

След драстичния спад от 17% в цената си през миналата седмица спрямо предходната, сега маслодайният слънчоглед се търгува на борсата в Будапеща без промяна в цената от 483 лв./т (колкото беше миналата седмица).

Цената на суровото слънчогледово олио в Ротердам обаче продължава да „олеква” - тази седмица с 6% спрямо предходната, до 1100 долара/т. Понижението в цената на суровото олио спрямо пролетта на тази година е с около 38%. Очаква се този спад, макар и не в такава степен, да се отрази и на пазара на олио у нас – както на едро, така и на дребно.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:25 | 03.09.22 г.
fallback