fallback

Получихме последно предупреждение от ЕК за телефон „112”, следва съд

Брюксел ни даде 3 месеца отсрочка, преди да ни изправи заедно с Румъния пред Съда на Европейските общности

16:30 | 18.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Днес Европейската комисията реши да заведе иск срещу България и Румъния в Съда на Европейските общности заради липсата на достъп до номер „112“ в цялата страна и невъзможността да се определи местоположението на лица, повикващи номер „112“, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Предвид обаче на продължаващите усилия на двете държави членки да направят номер „112 “ напълно действащ до края на годината, комисията отлага изпълнението на днешното решение с три месеца, за да им даде последен шанс за справяне с проблема.

Ако през следващите три месеца изискванията не бъдат изпълнени изцяло, ще бъдат заведени дела в Съда на Европейските общности.

Преди да се стигне до този етап, официални уведомителни писма бяха изпратени на България през октомври 2007 г. и на Румъния през ноември 2007 г. През април 2008 г. на двете държави бяха изпратени мотивирани становища — „последно предупреждение“ съгласно такава процедура — относно правилното функциониране на номер „112“.

В България номер „112“ все още не е на разположение в цялата страна. В Румъния не за всички повиквания се предоставя информация за местоположението на повикващия, което да помогне на спасителните служби да намерят жертвите на злополуки.

„Очаквам многото политически ангажименти, поети от българските и румънските власти за гарантиране на пълното функциониране на номер „112“, да бъдат възприети много сериозно. Техният краен срок за пълно привеждане в действие на номер „112“ беше 1 януари 2007 г., така че днешното решение за призоваване на двете държави пред Съда на Европейските общности ще бъде изпълнено незабавно, ако съществува и най-малко съмнение относно пълното спазване на правото на ЕС в края на годината“, заявява днес еврокомисарят по телекомуникациите Вивиан Рединг.

В същото време, ЕК е решила днес да открие процедура срещу Италия във връзка с ефективността на единния европейски номер „112“. Днес Комисията изпраща официално уведомително писмо на Италия относно ефективността на реагиране и отговаряне на повиквания на номер „112“.

Различните системи за спешно реагиране на много държави-членки, включително Италия, и по-специално тези на полицията, бързата помощ, пожарната и спасителната служби имат отделни центрове за спешни повиквания, използващи различни номера. А в Италия, не винаги центровете за приемане на повиквания на отговарящата на номер „112“ спасителна служба могат да прехвърлят повикванията към центровете на други изисквани аварийни и спасителни служби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:15 | 18.09.08 г.
fallback