fallback

Произвеждаме годишно електротехника за 1,2 млрд. лв.

Преките чуждестранни инвестиции в електротехнически производства у нас за две години са общо около 157 млн. евро

16:08 | 18.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Производството от сектора на електротехническата промишленост във финансово изражение годишно е около 1,2 млрд. лева, каза днес пред журналисти преди днешното извънредно общо събрание на Камарата на електротехниката в България (към БСК) нейният председател Румен Атанасов.

По-голямата част от продукцията от областта на електротехниката е за износ, като чуждите инвеститори от сектора почти изцяло изнасят произведените у нас изделия. Заетите в електротехническата промишленост са около 20 000 човека в общо около 500 фирми в страната, като само 20 от тях (предимно чужди) са сравнително големи.

Преките чуждестранни инвестиции в електротехнически производства у нас за две години са общо около 157 млн. евро, като досега най-голяма в този бранш е инвестицията на германската фирма Liebherr в строителството на завода за хладилници и фризери край Пловдив, уточниха за Investor.bg от ръководството на камарата. От бранша не очакват намаление на чуждите инвестиции в този сектор, както е при някои други сектори напоследък.

Като проблем за електротехническата промишленост у нас беше отбелязан недостигът на квалифицирани кадри, най-вече инженери, които при това не могат да бъдат „внесени” от чужбина. В тази връзка стана ясно, че някои големи инвеститори, главно чуждестранни, сами се заемат с допълнителното обучение на кадрите и с формиране на своеобразни научни центрове, какъвто център с 30 специалисти вече има Liebherr.

Между основните препоръки (общо 20 на брой) в Европейската стратегия за развитие на електротехническата промишленост (т. нар. доклад ЕЛЕКТРА) е повишаването на енергийната ефективност, увеличението на средствата в иновации и научни разработки и повишаването на квалификацията и броя на кадрите в сектора, стана ясно днес. Докладът е с перспектива до 2020 г. и е изработен от експерти по препоръка на ЕК, но не е станал официален документ на ЕС.

Според представените данни в документа, уредите и продуктите от областта на електротехниката се произвеждат най-вече в 4 региона в света: Китай (30%), ЕС (21%), САЩ (19%) и Япония (19%). В САЩ потреблението на електротехнически и електронни стоки е по-голямо от производството им, докато в Япония и Китай е обратното, като се очаква производството на страната с най-голямо население да продължи да расте и в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:59 | 07.09.22 г.
fallback