fallback

Moody’s потвърди рейтинга на ПИБ

Рейтинговото действие е резултат от прегледа на рейтингите, започнат през май месец, след продължилото няколко дни изтичане на депозити от банката

14:36 | 17.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Рейтинговата агенция Moody’s потвърди рейтинга D за финансова стабилност (BFSR) и рейтинга Ba1 на дългосрочните депозити в чужда и местна валута на Първа инвестиционна банка АД (ПИБ), съобщиха от банката. Moody’s е потвърдила още рейтингите Ba1 за необезпечен дълг и Ba2 на подчинения дълг на ПИБ.

Рейтинговото действие е резултат от прегледа на рейтингите, започнат през май месец, след продължилото няколко дни изтичане на депозити от банката през втората седмица на въпросния месец. В началото на май се носеха слухове, че банката е в ликвидна криза и e пред фалит, но впоследствие те бяха опровергани от БНБ и ПИБ.

След края на прегледа рейтинговата агенция цитира данни за ПИБ, които показват, че независимо от високите разходи за финансиране банката поддържа стабилни лихвени маржове и запазва нивото на доходност, отбелязват от банката.

Активите на Първа инвестиционна банка възлизат на 4,072 млрд. лв. към края на юни 2008. Нетната печалба за полугодието е 24 млн. лв. За сравнение, активите на финансовата институция към края на юни 2007 бяха 3,468 млрд. лв., а нетната печалба – 19,36 млн. лв.

Днес по позицията бяха прехвърлени 28 059 лота при средна цена от 5,76 лв. на акция, което представлява 0,35% спад.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
fallback