fallback

Преглед на печата за 17 септември

08:00 | 17.09.08 г.

София си натриса нов частен монопол в. Сега

Скандален конкурс за управлението на уличното осветление на София в следващите 10 години раздели съветниците в комисиите на СОС. Общината се кани да даде на частник стълбовете срещу обещани икономии в сметките за тока. София обаче не знае нито колко точно ще инвестира частникът, нито в какво и защо, предупреждават съветници. Както "Сега" писа, общината предлага бъдещият изпълнител да инвестира до 150 млн. лв. в светлините на града за 5 години. Това е сумата, която София би изхарчила по това перо за 10 години при сегашните нива на разходите. Общината ще продължи да плаща ежегодно по 15 млн. лв. на частника, но ще пести от ток заради ударното монтиране на енергоспестяващи осветителни тела. Очаква се годишната икономия да бъде 2 млн. лв. и ще се дели поравно от община и фирма.

Грешниците на пътя ще въртят метли в. Стандарт

Джигитите на пътя ще въртят метли рамо до рамо с щатните хигиенисти по улиците. Обществено полезен труд от две седмици до един месец за грешниците по пътя се предвижда в нов закон за движението, който ще бъде внесен до седмица-две за разглеждане в правителството. Това обяви министърът на вътрешните работи Михаил Миков на съвместна пресконференция със здравния министър Евгений Желев. Двамата обявиха резултатите от работата на спешните екипи, които дежуриха в 28 опасни точки на страната от 1 август до 15 септември.

Обещават евтини жилищни кредити за младите семейства в. Новинар

Младите семейства у нас ще могат да си купят жилище с кредит, в изплащането на който ще се включи и държавата. Това предвижда законопроект за кредитиране на млади семейства, който трябва да бъде готов до края на ноември, съобщи вчера социалният министър Емилия Масларова на дискусия по проблемите на децата и семействата. Държавата ще поеме част от главницата или лихвите по жилищни кредити, предвижда проектът. От такива преференции обаче ще могат да се възползват двойки без жилище, които 5 години след сключване на брак имат две деца. Все още експертите обмислят дали да се подпомагат и семействата с фактически брак, който ще бъде регламентиран в новия семеен кодекс.

Сблъсък на имена за новото правителствено сити в. Дневник

Сблъсък на имена и CV-та, а не на идеи, ще бъде първият етап от конкурса за изграждането на новия правителствен център на бул."Цариградско шосе". Около 30-кандидати са закупили документи за участие в поръчката. Освен тях са поканени и световни творци, повечето от които са носители на най-голямата награда в архитектурата "Прицкер". Сред тях са лорд Норман Фостър, най-известната жена архитект Заха Хадид, синът на личния архитект на Хитлер -Алберт Шпеер, италианецът Ренцо Пиано, научи "Дневник" от участници в конкурса. От българска страна ще участват Националния център по териториално развитие с шеф арх.Борислав Борисов, акад. Георги Стоилов, президент на Международната академия по архитектура и други.

Рекламираме вината си с 11 млн. евро в страни извън ЕС в. Новинар

Над 11 млн. евро европейски субсидии ще могат да получат производители на вино за реклама на продуктите си в страни извън Европейския съюз. Това е записано в Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2008-2014 г. Парите ще отидат за изработване на електронни рекламни и печатни материали, разпространението им, организиране на международни дегустации и участия в международни панаири.

Строежите около Царево пак стигнаха до върховния съд в. Дневник

Асоциацията на парковете в България обжалва във Върховния административен съд (ВАС) приетия нов общ устройствен план (ОУП) на община Царево. Причината са множеството процедурни нарушения при изготвянето на плана и неговото одобрение от институциите, обясниха екоактивистите. Те са внесли във ВАС две жалби.

МО пуска за продажба оръжие в интернет в. Сега

Министерството на отбраната ще има още една функция - да продава оръжие, боеприпаси и взривни вещества. Тази дейност е нова за военното ведомство и е регламентирана в наредбата за условията и реда за осъществяване на дейности, свързани с взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите и контрола над тях. Глава шеста от тази наредба е посветена изцяло на търговската реализация на боеприпасите и оръжието. От нея става ясно, че поканата за участие в преговорите за покупко-продажба ще се извършва на интернет страницата на министерството и в един централен ежедневник до 5 дни след приемането на началните продажни цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
fallback