fallback

Млекопроизводители отново искат субсидии, може да блокират границата

Министерството на земеделието започна преговори с ЕК за разрешение на държавна помощ в размер до 10 хил. евро на ферма

13:20 | 16.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ако правителството на Република България не изпълни най-после поетите от него задължения за субсидиране с общо 60 млн. лева на млекарския бранш, старозагорските млекопроизводители ще блокират на 8 октомври в знак на протест граничните контролно-пропускателни пунктове (КПП) на Дунав мост и Капитан Андреево.

Това обявиха в декларация от Сдружението на млекопроизводителите - регион Стара Загора, цитирани от БТА. Текстът на документа е съгласуван на общо събрание, проведено вчера в Стара Загора. Той е адресиран до президента, премиера и земеделския министър.

Млекопроизводителите продължават да настояват за целогодишна субсидия на литър качествено мляко в размер на 20 ст. Те поддържат и предишните си искания за годишната субсидия за животните - 300 лева за крава, 350 лева за биволица, 50 лв. за овца, 40 лв. за коза и по 20 лв. за шилета и ярета.

Преди 10 дни Министерството на земеделието започна преговори със съответните представители на ЕК за разрешение (нотифициране) на държавна помощ за българските млекопроизводители в размер до 10 хил. евро на стопанство, като от наша страна се настоява и сумата да бъде изплатена от националния бюджет за една година, а не за три, както е по регламент.

По предварителни данни, тази помощ биха получили повече фермери, отколкото първоначално обещаната от предишния земеделски министър, но не съгласувана с ЕК помощ на литър качествено мляко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:13 | 22.08.22 г.
fallback