fallback

Апостолов: Кризата рано или късно ще има край, надявам се да е скоро*

Всеки един, който ще оживее след тази криза, ще има своята поука, каза председателят на КФН

12:31 | 16.09.08 г.

Апостол Апостолов. Снимка: Investor.bg

Надявам се, че през следващите години с преминаване на кризата, инвеститорите ще погледнат към България и региона, защото България трудно може да бъде извадена от региона. А регулацията, която имаме, е база, на чиято основа можем да градим. Това каза Апостол Апостолов, председател на Комисията за финансов надзор, по време на провежданата в момента Конференцията за перспективите на капиталовите пазари в Югоизточна Европа.

За мен е добър сигнал, че отделите на големите банки през 2007 и 2008 г. започнаха да правят структурирани продукти, именно поради директивите, които им дават гъвкавост. Единният паспорт намалява разходите за извършване на дейност в друга страна членка, уточни Апостолов.

Виждаме какво става, вместо 100-200% ръст, каквито имаше миналата година, отчитаме спад. Връщайки се назад в историята, виждаме, че спадът е нормален процес, след който има възстановяване. В последните 100 години има много такива случаи. Кризата рано или късно има край, надявам се да е скоро.

Един нов цикъл на повишаване на оборотите на международните пазари ще направи нашия пазар интересен за инвеститорите при базата, която сме изградили, обобщи Апостолов.

Изказването му бе направено на фона на силни негативни движения на борсите в Азия днес и САЩ вчера, дължащи се новините около банкрута на Lehman, състоянието на AIG и заплахите пред финансовата система като цяло. У нас към момента SOFIX губи 3,85%, а BG40 пада с цели 6,88 на сто.

Апостол Апостолов бе един от първите, които предвидиха черните облаци над цените на акциите у нас, като през ноември 2007 г. нарече капиталовия ни пазар „тенджера под налягане“ без клапани, които да изпуснат напрежението. „Средното ниво на съотношението цена-печалба на борсата в момента показва, че сме на границата на надценеността”, каза още Апостолов миналата година.

Това изявление, писмо на БАЛИП до КФН и изявление на изп. директор на ПОК Доверие Даниела Петкова станаха повод за заплаха с бойкот на търговията на БФБ София на 5 ноември от спекуланти, организирали се във форума на Investor.bg.

И днес, на фона на впечатляващите спадове на международните и българския финансови пазари, във форума се появи подобна тема със заглавие „Никаква реакция от страна БФБ, МФ, ИП-та, Фондове, Мажоритар”. 

На въпрос на Investor.bg към Апостол Апостолов, по повод изявлението му в началото на ноември 2007 г., че борсата е тенджера под налягане, каква е текущата му оценка за тогавашната реакция на инвеститорите и какво е мнението му за вербалните интервенции и как трябва да се използват, директорът на КФН Апостолов отговори:

„Трудно мога да дам еднозначен отговор, защото, какъвто и да дам, реакциите ще бъдат най-различни. Мога да ползвам поговорката, че всичко, което не ни убива, ни прави по-силни. Всеки един, който ще оживее след тази криза, той ще има своята поука. Очевидно, че на вълната на еуфорията, когато никой не вярваше, че освен нагоре, можеше да тръгне надолу, едно мое малко по-образно изказване подразни публиката, но в много малка степен вербалните намеси биха повлияли при една трезва преценка“.

По думите на Апостолов ако някой иска да вземе решение, той ще го вземе на базата на солидни анализи. „Най-лесно е този, който е предсказал, той да е виновен за това нещо“.

„Не искам да се поставям в позиция да определям дали пазарът ще върви нагоре или надолу. Никъде в света сериозна вербална намеса не е самостоятелна, тя бива последвана от действия на важен държавен орган.

Не очаквах такава реакция на изявлението ми, но това за мен си е урок, виждате вече не си позволявам реакция, каза Апостол Апостолов.

Сериозната поука, която ние в комисията си извадихме, е недостатъчното ниво на обучение, проведохме обучение, но недостатъчно“. В тази връзка Апостолов посочи и усилията, които и Investor.bg, и БФБ-София полагат за обучението в сферата на финансовите пазари.

*Допълнено към 12:45

Още от конференцията: Калфин: Надявам се облекченият данъчен режим на БФБ да се запази дълго 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:13 | 05.09.22 г.
fallback