fallback

Зърно и слънчоглед поевтиняват на международните борси, у нас сделки няма

Цените на едро на рафинираното олио у нас засега бележат само лек спад или се задържат на предишните си нива

14:38 | 15.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на зърното, маслодайния слънчоглед и суровото слънчогледово олио през миналата седмица бележат спад на големите стокови борси както в Европа, така и в САЩ, което рядко се случва. В същото време за последните дни у нас сделки на Софийската стокова борса (ССБ) с тези стоки не са реализирани.

Все пак миналата седмица на ССБ беше направена крачка към сближаване на цените „купува” и „продава” на пшеницата, т.е. Държавният резерв вдигна с още 10 лв./т (при 245 лв./т за през първата седмица на септември) до 255 лв./т цената „купува” за обявената в средата на август оферта за покупка на 42 500 т жито при начална цена от 230 лв./т*. Същевременно търговците на едро миналата седмица фиксираха цената „продава” за хлебната пшеница на 290 лв./т, докато в началото на месеца тя беше в рамките на 290-320 лв./т.

Борсови оферти за покупка и продажба на царевица няма, въпреки че през септември по принцип би трябвало да има и заявки за фючърсни сделки.

На ССБ през миналата седмица са сключени сделки за покупка на едро: на дизелово гориво при цени в рамките на 1933-1969 лв./1000 л; на безоловен бензин А-95Н при цена от 1900 лв./1000 л; на газ пропан бутан при цена от 1059 лв./1000 л; на гориво за отопление (мазут) за 1781 лв./1000 л.

На големите международни борси отново за последните няколко седмици се наблюдава драстичен спад на цените на слънчогледа и суровото олио. Към тази сутрин цената на маслодайния слънчоглед на борсата в Будапеща е 483 лв./т, което представлява спад със 17% (с 99 лв./т) за седмица, а котировките на суровото слънчогледово олио в Ротердам вече са 1180 долара/т, т.е. спадът за последните няколко дни е с 11% (със 155 долара/т). Спадът главно се дължи на започналата жътва на слънчогледа, като предвижданията са в Европа като цяло да се оправдаят прогнозите за висока реколта.

На този фон офертата за покупка през ССБ на слънчоглед при цена около 500 лв./т, която преди месец изглеждаше занижена, вече е съвсем реалистична. А що се отнася до цените на едро на рафинираното олио у нас, те засега бележат само лек спад или се задържат на предишните си нива. Това донякъде се обяснява с известното закъснение, с което движението на цените на световните борси се отразява у нас, а също и с факта, че по принцип у нас през есента се наблюдава известно увеличение на търсенето на олио.

Към тази сутрин пшеницата и царевицата на борсата в Будапеща се търгуват съответно за 280 лв./т и 204 лв./т, като и при двете стоки спадът в цената за седмица е с 23 лв./т. Намаление от по няколко процента за седмица се отчита и за цените на зърното в Чикаго, като към тази сутрин котировките на пшеницата са 260 долара/т, а на царевицата – 206 долара/т.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:05 | 13.09.22 г.
fallback