fallback

Трафикът по Черно море и Дунав ще се наблюдава чрез системи за 38 млн. евро

На практика системите ще дават възможност в реално време да се проследи какви кораби се намират в акваторията на Черно море и Дунав

11:38 | 15.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Системата за управление на трафика по Черно море (VTMIS) е в напреднал етап на изграждане и догодина трябва да е готова, каза пред журналисти на семинар в Свети Влас експертът от Държавно предприятие (ДП) „Пристанищна инфраструктура” Златко Кузманов. Той уточни за Investor.bg, че системата е на обща стойност 12,5 млн. евро.

На практика системата ще дава възможност в реално време на екрана да се проследи какви кораби се намират в акваторията на Черно море, под чий флаг са, откъде са тръгнали и накъде пътуват, кой е собственикът и основни параметри на кораба, като евентуално по-нататък обхватът на данните ще се разшири.

В малко по-далечна перспектива, например след около 6-8 години, е заложено строителството на кули за управление на трафика във Варна и Бургас, съобщи още Кузманов.

В основни линии през 2009 г. трябва да е готова и Речната информационна система за река Дунав, стана ясно от думите Златко Кузманов. Нейното изграждане струва 15 млн. евро, а през следващата година трябва да са изпълнени минималните изисквания на съответната директива на ЕК. Окончателното завършване на системата, която като цяло се предвижда да стане една от най-модерните в Европа, е планирано за 2013 г.

Чрез системата ще може в реално време да се види колко кораба са акустирали в дадено пристанище на река Дунав и техните основни параметри, също така и броят на корабите за даден период от време, като се предвижда и разширяване на наблюдаваните данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:34 | 12.09.22 г.
fallback