fallback

В края на ноември ще стане ясно дали ще има пари за магистрала Люлин

Тогава ЕК ще реши дали да размрази средствата за инфраструктура по ИСПА и ФАР

13:28 | 14.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

До 24 ноември Европейската комисия (ЕК) ще реши дали да бъдат размразени спрените средства на Национална агенция Пътна инфраструктура по проекти по програмите ИСПА и ФАР. Това каза за Investor.bg Нели Йорданова, директор “Програми и проекти” в Министерство на транспорта (МТ) и ръководител на Оперативна програма (ОП) Транспорт.

Средствата бяха спрени още в началото на годината поради открити нарушения.

Размерът на спрените средства по ИПСА е 150 млн. евро, като почти цялата сума е предназначена за изграждане на автомагистрала Люлин.

По всяка вероятност първите проекти, които ще получат реално финансиране по ОП Транспорт, ще са софийското метро и електрификацията и рехабилитацията на ж.п. линията Свиленград-турска граница, каза Йорданова в отговор на друг въпрос на Investor.bg.

Тези два проекта са в най-напреднал етап на одобрение от страна на ЕК. Техните апликационни форми се очаква да бъдат окончателно одобрено от ЕК до началото на 2009 г. Плащанията се извършват въз основа на одобрените средства в тези апликационни форми.

Досега по ОП Транспорт не е одобрена нито една апликационна форма.

Йорданова обаче каза, че проектите по програмата, за които има поне първоначални средства ще стартират още преди одобрението на апликационните форми, както се прави в много страни от ЕС.

Относно плановете за интермодален терминал в Подуяне в София директорката на “Програми и проекти” обясни, че министерството е готово с проекта отпреди повече от година, но е било необходимо Столична община да включи този проект в т. нар. Подробен устройствен план. Това е станало за повече от година, а сега пък проектът още не е внесен от Столична община в МРРБ, както се изисква, за да се придвижи напред реализирането му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:24 | 14.09.08 г.
fallback