fallback

Подготвят нова концесия на терминала за опасни товари на пристанище Варна

Размерът на инвестициите, които трябва да направи концесионерът за изграждането и оборудването на новия терминал, е минимум 16 млн. лв.

14:06 | 10.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Подготвя се концесия на терминала за опасни химични товари на пристанището във Варна, която вероятно ще бъде отделно от тази за концесия на пристанище Варна-Запад. Това заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев при откриване на специализиран терминал за приемане и съхранение на рафинирани базови масла в морската столица.

Подготвя се втора процедура за избор на инвеститор на терминала за опасни химични товари, след като първата е пропаднала, поясни Мутафчиев.

По първоначални данни съоръжението трябва да бъде изградено върху площ от 120 дка, като концесионерът е длъжен да построи и пристан за разтоварване на танкери, тръбопроводи, сгради и инсталации за електроснабдяване и водоснабдяване, както и пътища и подходи.

Следва да бъде осигурена технология и технически средства за обработка на товари с дихлоретан, сярна киселина, солна киселина и течен тор.

Размерът на инвестициите, които трябва да направи концесионерът за изграждането и оборудването на новия терминал, е минимум 16 млн. лв.

Обмисля се и създаването на смесени дружества и в същото време отдаване на концесия, заяви още транспортният министър.

По думите му преговорите с Министерство на отбраната за избор на място за дълбоководния терминал във Варна са още в начален етап. Военното министерство притежава терена на островната част, където би могло да се изгради пристанищното съоръжение. То ще е с дълбочина 14 м и ще струва близо 85 млн. лв., които пристанището ще осигури чрез заем от японска банка, посочи по-рано тази година шефът на порт Варна Данаил Папазов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:44 | 13.09.22 г.
fallback