fallback

Преглед на печата за 10 септември

08:02 | 10.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Сребърният фонд ще играе агресивно на световните борси в. Дневник

Парите от т.нар. Сребърен фонд ще се управляват по-рисково, отколкото средствата в задължителните пенсионни фондове. Това става ясно от законопроекта на министерствата на финансите и на труда и социалната политика за създаването на фонда за гарантиране на устойчивостта на пенсионната система.

Финансовата схема, която ще се финансира от бюджетния излишък и приходите от приватизация и концесии, ще може да инвестира 90% от активите си в акции. При частните пенсионни дружества в момента тази граница е 20 на сто. Предвижда се ограниченията за вложения в банкови депозити и инструменти с фиксирана доходност да са в рамките на 10 до 30% от парите на фонда. Законопроектът в момента е в парламента и се очаква приемането му на първо четене.

Здравните данни на българите влизат в електронни досиета в. Сега

От догодина всеки здравноосигурен ще има електронно досие, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В него ще са описани личните му медицински данни - кръвна група, алергии, имунизации, хронични болести, ръст, тегло, и ще се отразява всеки досег с услуги, платени от здравната каса - прегледи, изписани лекарства, данни от изследвания, хоспитализации.

Там ще е отразено и дали пациентът е плащал редовно осигуровки. Достъпът до досието ще става с въвеждане на код, известен на пациента и на личния му лекар, който ще вкарва данните. Ограничен достъп ще имат и останалите лекари, които посещава пациентът, но те ще влизат само до определени нива и до информация, която им е нужна за лечението.

София дава близо 60 млн. лв. аванс за метрото в. Дневник

Столичната община ще отпусне близо 60 млн. лв. от бюджета си за тази година за строителството на втория диаметър на метрото от надлез "Надежда" до кв. "Лозенец". Средствата ще се използват за авансови плащания по договорите за изграждането на участъка с турската фирма "Доуш иншаат" и българския консорциум "Метротрейс". На предстоящото си заседание утре общинските съветници ще гласуват дофинансирането на проекта на обща стойност 241 млн. лв. Половината от средствата за него ще бъдат осигурени от оперативната програма "Транспорт", но все още не са одобрени. София трябва да отпусне недостигащите 121 млн. лв. Общинското дофинансиране ще е поетапно в следващите четири години, като в бюджета за 2009 г. ще се предвидят 40 млн. лв. Част от парите ще бъдат възстановени след одобряването на проекта от Европейската комисия.

Първата копка на втората линия на метрото трябва да бъде направена до края на годината. Строителството ще продължи 45 месеца. През 2012 г. подземната железница вече трябва да има 31 км линии и да превозва 420 хил. души дневно. По изчисления на общината по-бързият начин за придвижване трябва да спестява по 90 хил. часа всеки ден на столичани, които сега се движат с 10 км в час в най-големите задръствания. Най-рано от юли догодина влаковете ще се движат и в отсечката от площад "Св. Неделя" до кв. "Младост".

Заблуждаваща тв реклама на БТК спряна от излъчване в. Сега

Популярната тв реклама на БТК, която обещава безплатни разговори между нейни абонати и тези на "Вивател" в почивните дни, бе спряна вчера с акт на Комисията за защита на потребителите. От БТК заявиха, че ще обжалват заповедта, но рекламата вече е свалена от екран, тъй като се предвижда предварително изпълнение на акта на комисията.

Прегрешението на телекома е в заблудата, че безплатните разговори се отнасят до всички, както съобщава глас зад кадър. В действителност абонатите на БТК, които са на аналогови телефони, т.е. близо една четвърт от всички, не могат да получат такава услуга. Освен това безплатните минути са ограничени до 600. Така поднесена, рекламата може да подведе лицата, до които е адресирана, и поради това може да повлияе на тяхното икономическо поведение при ползване на рекламираните услуги, са заключили от комисията. За спирането на рекламата е информиран СЕМ.

Най-много богаташи в Германия, най-малко... у нас в. Стандарт

Германия е събирателен център на богаташи. Никъде в Европа не живеят толкова много заможни хора, колкото във Федералната република, съобщава "Дойче веле". Най-малко богаташи има в България и Румъния, но също в скандинавските страни и в Австрия броят им е значително по-малък от очакваното.

Големият брой свръхбогати хора в Германия се дължи на факта, че в страната има много големи фамилни концерни като Ото например, аргументира германският социолог професор Михаел Хартман в рамките на конференция под надслов "Измерения на неравенството в ЕС".

Софийският боклук вдъхнови Холивуд в. Новинар

Софийският боклук е в основата на създаването на „Уол.И” - едно от най-касовите заглавия на годината за Холивуд. Проблемите с прочутите бали на столицата са вдъхновили създателите на анимационната лента, разкрива в новата си книга „Изкуството на Уол.И” известният българин Антони Христов, който е художествен режисьор на филма. Книгата наскоро излезе в САЩ, а филмът може да се види вече и в България. По повод софийските неволи с балите Христов обяснява: „София изпитва сериозно затруднение с боклука на града. Проблемът е огромен. Не знаят къде да го складират. Затова първо го закараха на едно място, след това го превозиха до друго, после на трето. Накрая го балираха и го подредиха на купчини. Точно това направихме и в „Уол.И”. Роботчето имитира този процес. Действителността понякога е по-странна от измислицата”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:48 | 28.08.22 г.
fallback