fallback

Еколози сезираха ЕК за избора на подизпълнители на АЕЦ Белене

Според представител на Грийнпийс, позоваващ се на свои източници от НЕК, строителството на централата ще се забави

12:41 | 09.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Коалиция от български екологични организации под названието „АЕЦ БелеНЕ“ са изпратили днес писмо до еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Нели Круз, с което настояват да се разследват тръжните процедури за избора на подизпълнители за строителството на централата. Това беше съобщено на пресконференция с участието на представители на екологични организации и на експерта от Грийнпийс Ян Хаверкамуп.

Преди няколко дни в отговор на информация в медиите, че НЕК е избрала без търг и конкурс подизпълнители за строителството на АЕЦ Белене от електрическата компания обясниха, че са спазили законовите изисквания и нямат нарушения при тръжните процедури.

По закона НЕК е длъжна да проведе конкурс, както е и направила, за основния изпълнител – руската Атомстройекспорт. Самият основен изпълнител пък по избран от него начин можел да определя подизъпълнителите. Според сключения с НЕК договор поне 30% от тях трябва да бъдат български фирми.

Еколозите изразиха опасения и по отношение на заложените срокове и цени за изпълнение. Според представителя на Грийнпийс АЕЦ Белене ще струва поне с един милиард евро повече от обявените по договор 4 млрд. евро и строителството й ще се забави повече от обявеното пускане в действие на втория блок през 2014 г.

На въпрос на Investor.bg как ще обоснове тези си твърдения Ян Хаверкамуп каза, че строителството на атомната централа вече закъснява с няколко месеца и по негова информация от неназовани експерти от НЕК централата ще стане готова най-рано през 2015 г. Що се отнася до оскъпяването, той посочи само, че започналото строителство на подобна атомна електроцентрала във Финландия е оскъпено с близо 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:53 | 11.09.22 г.
fallback