fallback

През октомври става ясна съдбата на средствата от ЕИП

Всичко зависи от това дали ще бъде върната акредитацията на Централното звено за финансиране и договаряне

16:44 | 08.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

В края на юли на заседание на Комитета за наблюдение по Финансовия механизъм (ФМ) на Европейското икономическо пространство (ЕИП) е бил поставен казусът с Централното звено за финансиране и договаряне (ЦЗФД) и е взето принципно решение да се изчака до октомври за евентуално положително развитие за връщане на акредитацията на звеното.

Това съобщиха от Министерство на финансите във връзка с постъпили въпроси към пресцентъра на ведомството след публикации в медиите, според които Финансовият механизъм на ЕИП е решил да замрази безвъзмездната си помощ за страната въз основа на въведената от ЕС наказателна мярка от 23 юли 2008 г. Европейската комисия отне правата на две български агенции - Изпълнителната агенция ФАР в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и за Централното звено за финансиране и договаряне в Министерство на финансите, да управляват еврофондове по програма ФАР.

Ако няма положително развитие за връщане на акредитацията на ЦЗФД, службата на финансовия механизъм на ЕИП и българската страна ще се договорят за алтернативен вариант за провеждане на предстоящите търгове по проекти, за да може българските проекти да бъдат изпълнени в срок, се казва в съобщението на министерството.

До този момент в Министерството на финансите не е получено официално писмо от Службата на ФМ на ЕИП, заявяват от министерството. На 5 септември по електронна поща Националното координационно звено е получило проект на писмо, с което българската страна се уведомява, че във връзка с отнетата акредитация по ФАР на Централното звено за финансиране и договаряне е взето решение за замразяване ролята му в схемата за управление на ФМ на ЕИП в България и на плащанията.

Общият размер на финансовата помощ за България по Европейското икономическо пространство (2007 – 2011) е 21,5 млн. евро, като целта на финансовия механизъм е да насърчи икономическото и социалното развитие на България, припомнят от ведомството. Основни донори са Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Проектите са в четири приоритетни области, като 61 проекта са одобрени на национално ниво и изпратени в Службата на финансовия механизъм в Брюксел. В момента се провеждат преговори и обмен на информация между България и Брюксел.

Проектите трябва да бъдат окончателно одобрени от Службата на финансовия механизъм до 30 април 2009 г. След това ще започне договаряне по ЗОП с изпълнители по конкретните дейности, което според сегашния текст на Меморандума за разбирателство трябва да се извършва от Централното звено за финансиране и договаряне. Едва тогава, т.е. късната пролет на следващата година, ще стартират първите плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:59 | 31.08.22 г.
fallback