fallback

Отмениха предпазната клауза в областта на авиацията

След извършени проверки от Брюксел смятат, че сме се справили с констатираните в миналото недостатъци

15:15 | 08.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Днес по обед е приключила процедурата по отмяна от Европейската комисия на предпазната клауза за България в областта на въздушния транспорт. Това съобщиха от Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз.

С решението за отмяна на регламент 1962/2006 на ЕК, което ще бъде публикувано в официалният вестник на ЕС, българските авиокомпании стават равностоен партньор на вътрешния пазар на ЕС.

Извършените у нас проверки от ЕС са показали, че констатираните в миналото недостатъци, заради които беше наложена предпазната клауза, вече са отстранени.

„Това стана възможно след значителни инвестиции от страна на авиокомпаниите ни и повишаване на квалификацията на авиационните ни специалисти“, се казва в съобщението.

Предпазната мярка беше наложена срещу българската авиация малко преди страната ни да стане член на Европейския съюз. Тя забраняваше полетите на наши самолети между различните летища на страните от Европейския съюз. Без специално разрешение самолетите ни можеха да извършват полети само от български летища до тези на ЕС.

Отпадането на предпазната клауза се очакваше да стане факт до началото на този месец, като според транспортния министър изискванията в областта са били изпълнени още преди месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:10 | 12.09.22 г.
fallback