fallback

Орешарски се запозна с идеи за излишъка от форума на Investor.bg

Орешарски бе поканен във вчерашната централна новинарска емисия на БНТ за коментар по повод решенията на управляващата коалиция за разпределяне на излишъка

10:49 | 06.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Министърът на финансите Пламен Орешарски се запозна с предложения на участниците във форума на Investor.bg относно начините за използване на бюджетния излишък за тази година.

Орешарски бе поканен във вчерашната централна новинарска емисия на БНТ за коментар по повод решенията на управляващата коалиция за разпределяне на излишъка. Водещите на емисията запознаха министъра с някои от идеите и предложенията във форума.

В раздел “Коментари” на Investor.bg е създадена тема, в която се обсъждат евентуалните възможности за използване на излишъка. В темата има и анкета, като до момента 44% от гласувалите застъпват тезата, че е най-удачно половината от бюджетния излишък да бъде похарчен за инфраструктура.

Други 11% са на мнение, че трябва да бъдат отделени пари за пенсионната система, а 8% считат, че е необходимо финансиране на образованието. 26% от анкетираните заявяват, че е добре парите да бъдат разпределени по равно в секторите пенсионна система, здравеопазване, образование и инфраструктура.

Вчера съветът на тройната коалиция взе принципно съгласие значителна част от излишъка да бъде заделена в т. нар. “сребърен фонд”. От правителството считат, че това ще гарантира дългосрочна стабилност на пенсионната система, като в момента събраните средства във фонда са около 1 млрд. лв.

Както е заложено в републиканския бюджет, 3% от излишъка ще бъдат внесени във фискалния резерв. По предварителни изчисления средствата за разпределение от държавния бюджет в края на годината ще бъдат около 1,2 млрд. лева.

Основните пакети, които ще бъдат финансирани със средства от излишъка са социален и инвестиционен. Със социалния се цели социалната защита и подобряване живота на пенсионерите, предоставянето на енергийни помощи и др. Ще бъдат осигурен и допълнителен финансов ресурс за секторите здравеопазване, образование и сигурност.

Средствата в инвестиционния пакет ще бъдат основно за модернизиране на пътната инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
fallback