fallback

Управляващите ще разпределят излишъка между социално слаби и инфраструктура

Основните пакети, които ще бъдат финансирани със средства от излишъка, са социален и инвестиционен

17:40 | 05.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Съветът на управляващата коалиция – Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахемед Доган – който заседава днес, има принципно съгласие значителна част от превишението на приходите над разходите в Бюджет’2008 да бъде за Сребърния фонд, съобщи Правителствената информационна служба. Това ще гарантира дългосрочна стабилност на пенсионната система, като в момента събраните средства във фонда са около 1 млрд. лв.

Както е заложено в републиканския бюджет, 3% от излишъка ще бъдат внесени във фискалния резерв. По предварителни изчисления средствата за разпределение от държавния бюджет в края на годината ще бъдат около 1,2 млрд. лева. Работна група, съставена от представители на трите управляващи партии, ще подготви предложение за разпределението на останалите средства. Предложението ще бъде готово до края на следващата седмица, а след това ще бъде внесено за разглеждане в Народното събрание.

Основните пакети, които ще бъдат финансирани със средства от излишъка са социален и инвестиционен. Със социалния се цели социалната защита и подобряване живота на пенсионерите, предоставянето на енергийни помощи и др. Ще бъдат осигурен и допълнителен финансов ресурс за секторите здравеопазване, образование и сигурност.

Средствата в инвестиционния пакет ще бъдат основно за модернизиране на пътната инфраструктура. Приоритетно ще се финансира цялостното изграждане на автомагистрала „Тракия”, с което управляващата коалиция осигурява необходимите средства за реализирането на проекта.

Акцентът в бюджета за 2009 г. ще бъде поставен върху поддържането на финансовата стабилност, гарантирането на предпоставки за повишаване конкурентоспособността на българската икономика и на условия за траен и висок икономически растеж, е становището на лидерите на партиите от управляващата коалиция.

Относно законодателната дейност на Народното събрание, за приоритетни за приемане до края на годината, тримата лидери смятат законите за: обществените поръчки, недопускане на конфликт на интереси, публичност на лобистката дейност, изменение и допълнение на Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Предвижда се да бъде приета и Стратегия за наказателна политика на България, както и промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:13 | 08.09.22 г.
fallback