fallback

Преглед на печата за 4 септември

08:07 | 04.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Елена Иванова: За три години печалбата на хотелиерите е намаляла поне с 10%

Легловата база трябва да спре да се разраства, докато се намерят нови пазари , казва председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг

в. Дневник

Оправдаха ли се прогнозите за труден сезон? - За наша радост не се потвърдиха. Сезонът наистина започна трудно, но като че ли и тенденциозният негативизъм се преекспонираше. За някои хотели сезонът започна по-късно, други не успяха да постигнат заетостта, която биха желали. Това са обаче най-вече хотелите и апартаментните комплекси в западната част на Слънчев бряг, които се появиха през последните 2-3 години.

Заплатите във Видин отново са от най-ниските в страната

в. Дневник

Най-ниските заплати в България през последните три месеца са получавали работещите във Видин и Благоевград- съответно 385 и 382 лв., съобщиха от Териториалното статистическо бюро. За сравнение в София средната работна заплата е 672 лв.   Работещите по договор в област Видин са общо 21 177 човека, като 53,1% от тях са жени. В обществения сектор са наети 9 168 души, а в частния – 12 009 .В сравнение с първото тримесечие броят на наетите се е увеличил с 570 души. Най-голям е делът на наетите в преработващата промишленост – 24,3%, следван от наетите в други дейности обслужващи обществото и личността – 12,5%  и търговията, ремонта на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството – 12,4%. Най-малко работят в добивната промишленост – 0,6 %.

Страх от нашествие на кюрди тресе Търговище

в. Новинар

Над 2000 кюрди от Турция се очаква да се заселят в Търговище в следващите пет месеца, съобщи вчера Frognews.bg. Причината е, че те ще строят новите четири завода на компанията "Шише джам". Дружеството вече има завод за стъкло в Търговище - "Тракия глас". Според електронното издание жителите на Търговище са против идването на кюрдите, тъй като имало слухове, че те ще се заселят за постоянно в града и ще се появи етническо напрежение между тях и местните турци. Причината за внасянето на работна ръка от чужбина била липсата на достатъчно желаещи да работят за фирмата.

И шефът на антимонополната комисия иска по-дълъг мандат

в. Дневник

Председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да има шестгодишен мандат. Това е поискала комисията като част от проекта за нов закон за защита на конкуренцията. Промените вече минаха през правителството и са внесени в парламента. От антимонополния орган обясниха, че предложението им за по-дълъг мандат е съобразено с препоръката на Европейската комисия да няма резки промени в състава на комисията, а да има приемственост между стари и нови членове.

Масларова уреди руски пионерски лагер

в. Дневник

Социалният министър Емилия Масларова се зае и с уреждането на отдиха на руснаци в България. По време на посещението си в Русия тя и зам.-кметът на Москва Людмила Швецова се разбраха проектът на руската столица за изграждането на детски център на брега на река Камчия да започне през декември. Масларова обяви, че на терена ще бъдат изградени училище и спортни бази по подобие на пионерския лагер "Артек". 

20 000 жилища в София стоят непродадени

в. Сега

Само в столицата има непродадени около 20 000 жилища. Това заяви вчера по Дарик радио председателят на националното сдружение "Недвижими имоти" Лъчезар Искров. По думите му на пазара има жилища, които не се продават и дълго време ще стоят непродадени, но дори това няма да доведе до намаляване на цените им. Според Искров за трайно нарастване на цените може да се говори само при луксозните имоти, където цената ще се задържи висока и процентът на нарастване ще е от порядъка на до 15% годишно. Най-сериозно предлагането надвишава многократно търсенето при средния клас жилища.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:42 | 13.09.22 г.
fallback